Емил Радев за Шенген: От години сме жертва на вътрешнополитически битки на държави в ЕС

Отказът на Виена и Амстердам да влезем в Шенген заасилва антиевропейските настроения у нас

Емил Радев

Емил Радев

Трябва ни много работа в Съвета на ЕС, за да убедим и останалите държави членки, че трябва да се окаже натиск на тези две държави (Австрия и Нидерландия-б.р.), защото е недопустимо повече без всякакви основания да ни спират за Шенген. 12 години не можем да стоим без всякакви причини извън Шенген, заяви пред bTV евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Според него това засилва и антиевропейските настроения в България и Румъния.

"Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в дадени държави членки. Правителството в Нидерландия падна точно по тема миграция. Те са основната ни спънка към Шенген и то години наред. Още 2011 г., когато покрихме всички критерии тогава в тяхното правителство имаше една крайна дясна партия, която в своите програмни документи беше записала, че не може да се допуска България и Румъния в Шенген. Ние сме покрили всички критерии, пазим най-трудната сухопътна граница на ЕС тази с Турция“, допълни той.

Радев подчерта, че тази седмица в Европейския парламент са разгледани поредни две български петиции за влизането на България в Шенген.

"След гласуването с огромно мнозинство за приемането на България и Румъния в Шенген, имахме изслушване за Шенгенското пространство и за състоянието в комисиите и там много елитни преподаватели заявиха, че това е недопустимо за България и Румъния. Дори добавиха, че можем да си търсим правата в Съда на ЕС и да искаме вредите и пропуснатите ползи. Само транспортният бизнес губи над 150 млн. евро годишно от това, че не сме в Шенген“, смята той.