Енергийният бизнес и застраховането донесоха на Еврохолд рекордна печалба за деветмесечието

Холингът отчете най-високите приходи в историята си - 74 млн. лв. е печалбата само от енергийния бизнес, почти 10-кратно увеличен е финансовият резултат в застраховането

Една от водещите енергийни и финансови групи в Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отчита рекордни печалба и приходи за деветмесечието, показва консолидираният отчет за периода. Общо приходите на холдинга от януари до септември са се увеличили със 188 % за година, достигайки 4.69 млрд.лв. Това е абсолютен рекорд за Еврохолд България и основен принос има енергийният бизнес на групата, подкрепен от продължаващото повишение на премийните приходи в застраховането.  

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е нараснала близо шест пъти до 263.6 млн. лв. Нетният финансов резултат нахвърля 110 млн. лв., което също е рекордно висока стойност в цялата история на холдинга. 

Най-голяма роля за резултатите има електроенергийният бизнес на Еврохолд, който е донесъл 57% от приходите и 81% от печалбата преди лихви, данъци и амортизации. Тази година е първата, в която Еврохолд изцяло консолидира енергийния бизнес в резултатите си за деветмесечието, след като през юли 2021 г. придоби дъщерните дружества на CEZ в България. 

В сравнение с първото полугодие, към края на септември делът на енергийния бизнес в консолидираните приходи се е увеличил. Причината е, че през юли тази година Еврохолд подписа споразумение за продажба на дъщерните си Авто Юнион АД и Евролийз Груп АД, които се занимават съответно с продажба и лизинг на автомобили. Техните резултати вече не се включват в консолидирания отчет на Еврохолд

Застрахователното направление на холдинга също заема по-голям дял от приходите. Към края на септември поделението Евроинс Иншурънс Груп има 1.2 млрд. лв. брутни премийни приходи. Нетната печалба от застрахователна дейност е 64.1 млн. лв. 

След продажбата на лизинговия бизнес и продажбата на автомобили, в структурата на Еврохолд останаха две по-малки направления - инвестиционно посредничество и брокерски услуги, предоставяни от Евро-Финанс АД. Резултатите от финансово-инвестиционна дейност на холдинга са по-слаби от деветмесечието на миналата година, като основната причина са сделки за придобиване и продажба на активи и инструменти, които тази година носят по-малко приходи, отколкото през миналата. 

“Изминалите месеци за нас са доказателство, че една холдингова компания може да се развива и да носи удовлетворение на акционерите си дори и при извънредни обстоятелства. С пълна увереност мога да кажа, че ръстът на приходите и доброто представяне на компаниите в групата са устойчиви и очакваме да се запазят и надградят в следващите години. Икономиките на Европа все още не са преодолели ударите на войната в Украйна, високата инфлация и несигурните очаквания за бъдещето, но пазарите, на които работим, с малки изключения продължават да носят повече приходи и добри печалби. Числата от финансовия отчет са доказателството, че когато имаш добре структурирани модели и ясни планове, временните сътресения са преодолими и дори могат да бъдат използвани за постигане на добри резултати. Вече можем да заявим с увереност, че за 2022 г. Еврохолд ще покаже положителните ефекти от решението ни да се фокусираме върху енергийния бизнес и застраховането.”, коментира Кирил Бошов, председател на УС на Еврохолд България. 

elektrohold_tablica.jpg

Eврохолд България АД

Еврохолд България АД е водеща енергийна и финансова група, развиваща дейност основно в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от големите застрахователни групи в региона. ЕИГ предоставя пълен спектър от застрахователни услуги, оперира в 13 европейски държави, обслужва над 4 млн. клиенти и има над 3000 служители. Еврохолд е собственик и на Eastern European Electric Company B,V., която през юли 2021 г. придоби дъщерните дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България, които вече оперират под бранда Електрохолд, имат над 3000 служители и обслужват почти 3 млн. потребители на територията на страната. www.eurohold.bg; www.eig.bg; www.electrohold.bg 



т