ЕП настоява Скопие по-скоро да приеме конституционните промени в РСМ

Евродепутатът Тинеке Стрик призова Северна Македония да приеме конституционните промени веднага след парламентарните избори.

Стрик проведе среща с македонския премиер Талат Джафери в Скопие. Тя е част от групата на Зелените/Европейски свободен алианс.

Депутатът е член на комисията по външни работи на Европейския парламент и съвместната парламентарна комисия ЕС-Северна Македония.

Фокусът на срещата беше напредъка на Скопие в процеса на европейска интеграция, съобщи пресслужбата на македонския министър-председател.

Стрик приветства завършения процес на скрининг, като същевременно подчерта неотложността на продължаването на започнатия път от геополитическа гледна точка. Евродепутатът призова за приемане на конституционните промени веднага след края на изборите и сформирането на парламента и правителството.

Премиерът Джафери каза, че РСМ се намира във важен момент от демократичното си развитие и че президентските и парламентарните избори ще определят посоката на страната. Той обясни, че правителството прави всичко възможно за провеждането на честни и демократични избори с пълна легитимност.

На срещата беше обсъдено и значението на Плана за растеж на Западните Балкани от 6 млрд. евро. /БГНЕС