ЕП: Без пари за Европейския съвет докато не даде още ПВО на Украйна

7 допълнителни системи Patriot

Ги Верхофстат

Ги Верхофстат

Европейският парламент отказва да гласува по бюджетни въпроси на Европейския съвет докато на Украйна не бъдат предоставени седем допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot.

Това съобщи бившият премиер на Белгия, сега евродепутат, Ги Верхофстат, цитиран от Униан.

Изказването му пред ЕП в подкрепа на Украйна беше посрещнато с аплодисменти от колегите му.

"Парламентът отказа да изпълнява бюджета на Съвета на ЕС докато Европейският Съвет не вземе решение да подкрепи Украйна с допълнителни противоракетни системи Patriot", подчерта Верхофстат.

Той предложи промяна в дневния ред на днешното заседание на ЕП.

„Както всички вие видяхте, през последните 20 дни имаше многобройни атаки от страна на руснаците срещу обикновени градове в Украйна, болници, електроцентрали, жилищни блокове. Но, аз смятам за скандално това, че Европа отваря вратите пред Украйна, а Европейският съвет дори е неспособен да вземе бързо решение за изпращане на няколко противоракетни системи на Украйна." – изтъкна депутатът.

Той напомни думите на вицепрезидента на Европейската комисия Жозеп Борел, който съобщи, че в Европа има над 100 системи Patriot, а Украйна иска едва още 7 за защитата на своите градове.

Във връзка с това Верхофстат предложи разглеждането на бюджетните въпроси да влезе в дневния ред едва след като Европейският съвет одобри предоставянето на още 7 системи Patriot на Украйна.

Превод Faktor.bg