ЕП призова Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Лукашенко

Причината е насилствено извеждане на деца от Украйна

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Европейският парламент призова Международния наказателен съд в Хага (МНС) да издаде заповед за арест на Александър Лукашенко. В резолюцията, която гласуваха депутатите, се посочва, че той участва във войната срещу Украйна заедно с Владимир Путин. Също така той е съучастник в извеждането на деца от окупираните от Русия украински територии, се казва в текста на резолюцията, съобщава currenttime.tv.

Европейският парламент категорично „осъди участието на режима на Лукашенко в руската война срещу Украйна, както и подбуждането към омраза, дезинформация и пропаганда, повтаряйки войнствената реторика на Москва. Осъди и масовото снабдяване на боеприпаси и военно оборудване за режима на руските агресори, по-специално производството на резервни части за руската армия, както и разполагането на руски войски в Беларус."

Депутатите от ЕС отбелязаха също, че допускайки неоправданата агресивна война на Русия срещу Украйна, режимът на Лукашенко стана съучастник в престъпленията, извършени от Русия. Това налага отговорност за разрушенията и щетите, причинени на Украйна. В резолюцията си те добавиха, че специален международен трибунал "трябва да има юрисдикция да разследва престъпленията не само на Путин и руското политическо и военно ръководство, но и на ръководството на Беларус".

Докладът също така посочва Лукашенко като съучастник в принудителното извеждане на повече от 2150 деца, включително сираци, от окупираните от Русия украински региони. Те са отвеждани в така наречените здравни лагери в Беларус, където „са подложени на русификация и идеологическа индоктринация“. Европейският парламент държи Лукашенко отговорен за тези военни престъпления по същия начин като Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова. „Следователно призоваваме МНС да обмисли издаването на подобна международна заповед за арест на Лукашенко“, се казва в документа.

На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, както и на комисаря по правата на детето при президента на Руската федерация Мария Львова-Белова. Това решение е взето във връзка с възможната отговорност за военното престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна.

Превод: Faktor.bg