ЕП: Търпението на ЕС към Сърбия е изчерпано

Днес Европейският парламент трябва да гласува резолюция за Сърбия и Косово

Виола Фон Крамон

Виола Фон Крамон

Докладчикът за Косово в Европейския парламент (ЕП) Виола фон Крамон заяви, че търпението на членовете на ЕС към Сърбия "постепенно е изчезнало" и че са възможни ограничителни мерки, насочени към ръководството, а не към гражданите, ако то не сътрудничи в разследването на събитията в Банска, съобщи „Данас“.

Днес Европейският парламент трябва да гласува "Резолюция относно последните развития в диалога между Сърбия и Косово, включително положението в общините в северната част на Косово", по предложение на ЕНП от ЕП.

Според изтеклите чернови на тази резолюция в нея се споменават ограничителни мерки спрямо Сърбия и се иска екстрадирането на Милан Радойчич в Косово, което Фон Крамон потвърди в предаването "Иза вести" по N1.

Тя повтори, че ЕС не иска да наказва гражданите на Сърбия, че трябва да се прави разграничение и че мерките са изрично насочени срещу ръководството.

"А това означава, че в случай, че няма сътрудничество, разследването няма да бъде прозрачно и тези, които според нас не трябва да бъдат преследвани. Може да се окаже, че вече няма да има срещи с високопоставени служители, че финансирането на инфраструктурата е било намалено или че това може да окаже влияние върху преговорите, свързани с присъединяването към ЕС." - коментира Фон Крамон.

Според нея не може да прогнозира гласуването по резолюцията, но не очаква много гласове против.

Тя заяви, че вярва на косовските институции и че те са отговорни за косовските граждани, а на въпрос как Сърбия ще екстрадира Радойчич, тъй като не е признала Косово, Фон Крамон отговори, че "Сърбия частично се е съгласила" и че сърбите са били част от косовските институции, докато не излязоха от тях.

Докладчикът допълни, че сръбските институции в Косово ще изпълнят своите отговорности, ако имат политическа воля.

"Мога да си представя, че много държави членки ще подкрепят тази резолюция. Доколкото зная от Комисията, подготвя ограничителни мерки, в случай че няма пълно сътрудничество от страна на Сърбия във връзка с разследването, Комисията знае, че в един момент трябва да реагира, досега те бяха доста толерантни и трябва да признаят, че този начин на сътрудничество досега не работеше сега." - каза още Фон Крамон.

Тя не пожела да коментира каква е алтернативата на сръбския президент Александър Вучич в Сърбия преди обявените избори - по думите ѝ това би било намеса, тъй като е партиен член и член на ЕП и че това е въпрос на сръбската опозиция и гражданския сектор. Същевременно тя е съгласна, че трябва да се подобрят изборните условия в страната.

Според нея ограничителните мерки на ЕС ще имат последици за репутацията на сръбския президент:

"Вучич до голяма степен зависи от парите, идващи от ЕС. Неговата политическа легитимност са не само Китай и Русия, но и по-тясната интеграция на Сърбия и ЕС. Ако има ограничителни мерки, това със сигурност ще има последствия за репутацията му. Насочваме се към избори, може би отмяната на средствата ще намали възможностите му за маневриране при ръководенето на определени проекти, а това може да намали силата и репутацията му на вътрешния фронт."

Фон Крамон заяви, че събитията от Банска са били голям шок за всички в ЕС и че много членове са "изключително притеснени" и че освен многото конфликти и войни в света, Съюзът не иска нова дестабилизация в съседство и призова Белград да сътрудничи.

"Вярваме, че северната част на Косово трябва да се превърне в мирно място за живеене", заяви Фон Крамон./БГНЕС