Епидемия от холера в окупираната Авдиивка

Вероятно в града вече са останали около 400-450 човека

В окупираната от руснаците Авдиивка в Донецка област е пламнала епидемия от холера. Това е заявил вчера началникът на Градска военна администрация Виталий Барабаш в ефира на телемаратона, който се излъчва по ICTV, пише "Гордон".

Окупаторите завзеха Авдеевка през февруари 2024 година. Според Барабаш, през първите месеци след окупацията руснаците са се опитвали да подновят работата на комуналните служби, хората са разчиствали пътищата, като за това са им плащали по 5000 рубли.

"От две седмици това не се случва, защото – имаме информация от няколко източника – в града има епидемия от холера. Градът сега е затворен от изхода към Донецк. Хората не ги пускат навън", отбелязва Барабаш.

По негови данни, представители на окупационните власти доставят храната в специални костюми и противогази, осъществяват бързо някаква хуманитарна помощ и веднага напускат.

"Има много бездомни кучета, които нападат хората. Съобщава се още за силна неприятна миризма, вероятно от труповете на загиналите. И никой не прави нищо по въпроса. Затова е много вероятно да е пламнала епидемия от холера. Градът сега е затворен и може да се каже, че е на прага на епидемиологична катастрофа", коментира Барабаш.

Според него, когато силите за отбрана са се оттеглили от Авдиивка, в града са останали около 700 души.

"А сега, по нашите данни, въпреки че информацията оттам постъпва епизодично и в много малък обем, в града са останали около 400–450 души. Много от тези, които чакаха окупационните войски, вече са разочаровани", добавя началникът на ГВА.

Превод: Faktor.bg