Ердоган е готов да поднови преговорния процес между Киев и Москва, Русия също - ако Путин нареди

Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган

Във видеообръщението си към участниците в срещата Украйна-Югоизточна Европа турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да може да участва в събитието поради подготовката за местни избори в страната, предава "Анадолската агенция“.

Президентът на Турция обаче изрази готовност  "да възстанови преговорния процес между Киев и Москва за разрешаване на конфликта, който преди това се състоя в Истанбул, за да бъде постигнат мир“.

Изразявайки задоволство от възможността да се обърне към участниците в срещата, турският държавен глава подчерта подкрепата на Турция за независимостта, суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Украйна.

Според него Турция полага всички усилия да защити правата и интересите на кримско-татарския народ. Той изрази готовност да допринесе за бързото възстановяване и реконструкция на Украйна.

"Навлязохме в третата година от войната и въпреки всичките ни усилия не постигнахме достатъчен напредък в установяването на мир. Оставам на мнението, че дипломацията и диалогът трябва да имат шанс да сложат край на войната със справедлив и траен мир“, заяви Ердоган.

За постигането на тази цел президентът отбеляза изключителното значение на максималното използване на всички дипломатически канали.

"Най-малкото считам за необходимо да започнем съвместна работа за определяне на общите параметри на мира. В тази връзка ние фундаментално подкрепяме мирния план от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски“, отбеляза президентът.

Той припомни, че Турция също е поела водеща роля в плана за продоволствена сигурност.

Президентът завърши посланието си, като изрази благодарност на всички, които са допринесли за организирането на срещата на върха, особено на албанския премиер Еди Рама.

Руската делегация също е готова да отиде в Турция за преговори с Украйна, ако получи съответното нареждане от Кремъл. Това стана ясно от думите на помощника на президента на Руската федерация Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация на преговорите в Истанбул, в коментар за Telegram канала Shot.

"Ако дадат заповед, ще тръгнем“, заяви той, коментирайки изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Анкара е готова отново да предостави платформа за преговори между Русия и Украйна.