Ердоган към западни дипломати: Ще платите скъпо за затварянето на мисиите си

Някои държави предупредиха гражданите си, че има риск за сигурността им

Реджеп Таип Ердоган

Реджеп Таип Ердоган

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че страните, които през миналата седмица предупредиха, че може временно да затворят консулствата си в Турция, "ще си платят скъпо". Същевременно турската полиция заяви, че няма сериозна заплаха за чужденците, след като днес задържа 15 заподозрени от "Ислямска държава".

В четвъртък Анкара извика посланиците на девет държави, за да разкритикува решенията им за временно затваряне на дипломатически мисии и издаване на предупреждения за сигурност към гражданите им. На следващия ден турски официални лица заявиха, че западните държави, включително САЩ и Германия, не са споделили информация в подкрепа на твърденията си за заплаха за сигурността.

"На другия ден нашето външно министерство извика всички тях и им постави необходимия ултиматум, казахме им: "Ще платите за това скъпо, ако продължавате така", каза Ердоган по време на среща с младежи, която беше предварително записана и излъчена тази вечер.

Заедно със затварянето на посолства няколко западни държави предупредиха гражданите си за повишен риск от нападения срещу дипломатически мисии и немюсюлмански места за поклонение в Турция след поредицата крайно десни протести в Европа през последните седмици, които включваха няколко случая на изгаряне на копия от свещената книга на мюсюлманите - Корана.

През януари Турция прекрати преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО след протест в Стокхолм, по време на който беше изгорено копие на Корана.

По-рано в неделя полицията заяви, че не е открила доказателства за конкретна заплаха за чужденци при задържането на 15 заподозрени от "Ислямска държава", обвинени в нападения срещу консулства и немюсюлмански молитвени домове, съобщиха държавните медии.

Анадолската агенция цитира изявление на истанбулската полиция, в което се казва, че заподозрените са "получили инструкции за действия, насочени срещу консулствата на Швеция и Нидерландия, както и срещу християнски и еврейски места за поклонение".

Въпреки че връзките на заподозрените с джихадистката групировка са потвърдени, не са открити конкретни заплахи към чужденци, се казва в изявлението.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу също изрази разочарованието на Турция от това, което според нея е бездействие на Швеция спрямо структури, които Анкара обвинява в терористична дейност.

През юни Турция, Швеция и Финландия подписаха споразумение, целящо да преодолее възраженията на Анкара срещу кандидатурите им за членство в НАТО, като скандинавските държави се ангажираха да заемат по-твърда позиция най-вече срещу местните членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която през 1984 г. вдигна оръжие срещу турската държава./БГНЕС