Ердоган обвини Гърция в брутално отношение към мигрантите

"Западните държави също не показват реакция"

Реджеп Таип Ердоган

Реджеп Таип Ердоган

Отношението на Гърция към мигрантите достигна "брутални нива", заяви президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган, като същевременно обвини западните страни, че са безразлични към това зверство.

"Отношението на западната ни съседка Гърция към мигрантите вече достигна ниво на бруталност. Западните държави също не показват реакция." - каза той.

Турция многократно е осъждала незаконната практика на Гърция да изтласква обратно търсещите убежище, заявявайки, че тя нарушава хуманитарните ценности и международното право, като застрашава живота на уязвимите мигранти, включително жени и деца.

През последните години стотици хиляди предприеха кратки, но опасни пътувания през Егейско море, за да достигнат Северна и Западна Европа в търсене на по-добър живот. Стотици хора загинаха в морето, тъй като много лодки с бежанци потънаха или се преобърнаха. Командването на турската брегова охрана е спасило хиляди други хора.

Турция и Гърция са ключови транзитни пунктове за мигрантите, които искат да преминат в Европа, бягайки от война и преследване, за да започнат нов живот. Турция обвинява Гърция в мащабно отблъскване, депортиране по бързата процедура и отказ на мигрантите да получат достъп до процедури за предоставяне на убежище, което е нарушение на международното право. Анкара също така обвинява ЕС, че си затваря очите за това грубо нарушаване на правата на човека.

Ердоган упрекна също Запада, че проявява неискреност и лицемерие по въпросите на правата на човека и върховенството на закона.

"Тези, които затварят вратите си за мигрантите, проявяват висока степен на толерантност към терористичните групировки ПКК и ФЕТО (Гюленистка терористична група)." - смята Ердоган. /БГНЕС, Сабах