Ердоган: Ще подкрепим Швеция за НАТО, ако ЕС поднови преговорите с Турция

Казал е това на Джо Байдън - двамата разговаряха по телефона в неделя

Реджеп Таип Ердоган

Реджеп Таип Ердоган

Турският президент Реджеп Таип Ердоган ще подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, ако Европейският съюз възобнови отдавна замразените преговори за членство с Анкара.

Последният обрат в дългогодишната сага около опитите на Швеция да спечели подкрепата на Ердоган дойде в навечерието на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, на която западните лидери искат да демонстрират единство пред войната на Русия в Украйна.

Във Вилнюс Ердоган трябва да се срещне с шведския министър-председател Улф Кристерсон.

Турският лидер заяви, че същите лидери, които блокират членството на Турция в ЕС, искат от него да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

"Почти всички членове на НАТО са членове на ЕС. Сега се обръщам към тези страни, които карат Турция да чака повече от 50 години, и ще се обърна към тях отново във Вилнюс", заяви Ердоган по време на телевизионна медийна изява.

"Първо, отворете пътя за членството на Турция в Европейския съюз, а след това ще го отворим и за Швеция, както го направихме за Финландия." - коментира той.

Ердоган добави, че "това е, което казах" на президента на САЩ Джо Байдън, когато двамата лидери разговаряха по телефона в неделя.

Турция за първи път кандидатства за членство в Европейската икономическа общност - предшественик на ЕС - през 1987 г.

През 1999 г. тя стана страна кандидатка за членство в ЕС, а през 2005 г. официално започна преговори за членство в блока.

През 2016 г. преговорите бяха прекратени поради загрижеността на Европа относно нарушенията на правата на човека в Турция.

"Бих искал да подчертая една реалност. Турция чака на входната врата на ЕС от 50 години." - каза Ердоган.

Ердоган добави, че ще повтори същото искане и във Вилнюс.

"Трябва да направя това изявление във Вилнюс, защото това е, в което вярвам", каза той. "Нашият народ има очаквания. Не можем повече да се примиряваме с тези надежди. Вече са минали повече от 50 години. Ние сме Турция, а не обикновена държава."

Преди това Ердоган изрази разочарованието си от това, което той нарича провал на Швеция да спази обещанието си да се справи с предполагаемите кюрдски бойци, за които се твърди, че "бродят по улиците" на Стокхолм.

Той спомена за това съвсем накратко в изказването си.

"Искаме дадените ни обещания да бъдат изпълнени и нашата решимост по този въпрос е същата", каза той. /БГНЕС