ЕС въвежда 40% квота за жени в управителните съвети на големи компании от 2026 г.

Компаниите може да бъдат глобени, ако не изпълнят предписанията

Европейският съюз постигна съгласие за въвеждане на квоти за равенство между половете, за да гарантира, че жените имат поне 40% от местата в управителните съвети на големите компании.

След десетилетие на застой по темата, предложението получи нов тласък тази година с нова подкрепа от Германия и Франция, а във вторник най-накрая беше постигнато политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Законодателството изисква от регистрираните на борсата компании във всички 27 държави членки на ЕС до средата на 2026 г. жените да заемат поне 40% от местата в управителните съвети без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности в управителните съвети.

Компаниите могат да бъдат глобени за това, че не наемат достатъчно жени в своите управителни съвети, а директорските назначения могат да бъдат отменени при неспазване на закона.

„Разнообразието не е само въпрос на справедливост. То е и двигател на растежа и иновациите. Бизнес аргументите в полза на повече жени на ръководни длъжности са ясни”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Има достатъчно висококвалифицирани жени, които са подходящи за висши длъжности: те трябва да могат да ги заемат”.

Неравен напредък

Миналата година европейските данни сочат, че жените заемат 30,6% от позициите в управителните съвети в целия блок, но този дял варира значително в отделните държави – в Кипър жените в управителните съвети са 8,5%, а във Франция повече от 45%.

Франция въведе за първи път законови цели за участието на жени в управителните съвети през 2011 г. Собствената й квота от 40 процента е въведена през 2017 г. днес тя е единствената държава от ЕС, която надхвърля тази цифра, според Европейският институт за равенство между половете (EIGE).

Италия, Нидерландия, Швеция, Белгия и Германия са следващите най-добри в класа с между 36 и 38,8 процента жени в управителните съвети. С голямо изоставане са Унгария, Естония и Кипър, където по-малко от един на всеки 10 директори без изпълнителни функции са жени.

През април EIGE заяви, че задължителните квоти са се оказали по-ефективни за включването на повече жени в управителните съвети в сравнение с държавите, които са предприели по-меки мерки или не са предприели никакви действия.

Какво ще се промени?

Така наречената директива „Жените в управителните съвети” се прилага при дружества с поне 250 служители.

Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в компаниите, така че поне 40% от длъжностите на неизпълнителни директори или 33% от изпълнителните и неизпълнителните длъжности, взети заедно, да се заемат от недостатъчно представения пол – обикновено жени.

В случаите, когато кандидатите са еднакво квалифицирани за определена длъжност, приоритет трябва да има кандидатът от по-слабо представеният пол.

Регистрираните компании ще бъдат задължени да предоставят ежегодно информация на компетентните органи относно представителството на половете в техните управителни съвети и, ако целите не са постигнати, как планират да ги постигнат.

„Повече жени в управителните съвети правят компаниите по устойчиви, по-иновативни и ще помогнат да променят структурите отгоре надолу на работното място”, каза в изявление съавторът на директивата, австрийският депутат от Социалдемократическата партия Евелин Регнер.

„Процесите по подбор трябва да са основани на ясни, предварително определени критерии, а с това споразумение ще бъдат избрани само най-добрите кандидати, като по този начин ще се подобри цялостното качество на управителните съвети”.

Компаниите ще бъдат изправени пред глоби

Страните членки ще трябва да впишат директивата в националното си законодателство през следващите две години.

Дружествата от своя страна, ще трябва да се съобразяват с новата цел до 30 юни 2026 г. То е по-кратък срок в сравнение с предложението на Съвета за 31 декември 2027 г.

Предложението на ЕС включва „ефективни, възпиращи и пропорционални” наказания за компаниите, които не изпълняват задълженията за подбор и докладване.

Страните членки ще трябва също така да публикуват информация за компаниите, които достигат целите си, като форма на партньорски натиск и за насърчаване на спазването на изискванията.

Европейският парламент поиска на по-късен етап да бъде изготвена оценка на обхвата на директивата относно това дали тя трябва да включва и дружествата, които не са регистрирани на борсата. / БГНЕС, "Евронюз"