ЕС и Индия създадоха съвместен Съвет по търговия и технологии

"Ще работим за демократичен модел на технологично развитие"

Европейският съюз и Индия създадоха съвместен Съвет по търговия и технологии.

Три работни групи - по цифрово управление и свързаност, зелени технологии и търговия - ще започнат работа преди министерската среща, планирана за пролетта на 2023 г., се казва в изявление на Европейската комисия.

"Заедно ще работим за демократичен модел на технологично развитие, който стимулира иновациите и поставя хората в центъра", заяви изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер.

Обявено през април 2022 г., новото партньорство с Индия идва в момент, когато ЕС се стреми да засили връзките си с други демократични държави по стратегическите въпроси на цифровия и екологичния преход и да намали зависимостта си от Китай, пише „Политико“.

Двустранните годишни политически разговори ще бъдат председателствани от страна на ЕС от Вестагер и нейния колега изпълнителен заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис, а от страна на Индия - от Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи; Пиюш Гоял, министър на търговията и промишлеността; и Раджев Чандрасекхар, министър на електрониката и информационните технологии.

Индия е десетият по големина търговски партньор на ЕС. /БГНЕС