ЕС изненада Кремъл с удължаване на санкциите срещу Русия

Брюксел актуализира и списъка с руснаци, обект на санкции

Съветът на Европейския съюз съобщи, че удължава икономическите санкции срещу Русия за още шест месеца заради нападението, извършено срещу Украйна. В друго решение, Съветът на ЕС актуализира списъка на руснаците, обект на санкции, поради тяхната отговорност за нарушаване на човешките права.

Икономическите санкции на ЕС срещу Москва са в сила от 2014 г., след анексирането на Крим. Те бяха разширени след февруари 2022 г., когато Русия започна така наречената „мащабна военна операция, и вече обхващат търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки. 

Санкциите включват забрана за внос или пренос на суров петрол по море и определени петролни изделия от Русия към ЕС, отнемане на достъпа на повечето руски банки до международната разплащателна система SWIFT и прекратяване на излъчването и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл медии, разпространители на дезинформация, се отбелязва в съобщението.

С второто решение към списъка на включените в Глобалния режим на ЕС за санкции за нарушаване на правата на човека руски граждани са добавени четирима руснаци и една руска организация. Три от новите имена в списъка са на представители на руската съдебна система, отговорни включително за произволни задържания, в това число и във връзка със случая на опозиционера Владимир Кара-Мурза. В списъка попада руската Лига за безопасен интернет, която помага на  правителството в Путин да налага цензура. Към него е добавено още името на Екатерина Мизулина, ръководител на тази организация, която е отговорна за сериозни злоупотреби и грубо нарушаване на свободата на мнението и изразяването, се допълва в съобщението.