ЕС няма да прости на Путин - ще бъде подведен под отговорност за смъртта на Навални

Руският президент Владимир Путин ще понесе отговорност за смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални. Това обеща ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел след срещата си с вдовицата на Алексей Навални, предаде АФП.

"Изразихме най-дълбоките съболезнования на ЕС към Юлия Навални. Владимир Путин и неговият режим ще бъдат подведени под отговорност за смъртта на Алексей Навални", написа Жозеп Борел в X. 

"Ще продължа да работя за Алексей Навални. Ще продължа да се боря за свободата на нашата страна. И ви призовавам да ме подкрепите". Това заяви по-рано днес съпругата на мъченика, убит от властта в Кремъл,  Юлия Навални по време на емоционално видеообръщение, по време на което едва сдържаше сълзите си.

"Алексей почина в затворническата колония след 3 години на мъчения и изтезания", заяви съпругата му. "Но най-важното нещо, което можем да направим за Алексей и за себе си, е да продължим да се борим, по-отчаяно и по-яростно от преди", каза Юлия Навалная.

"Трябва да се възползваме от всяка възможност да се борим срещу войната, срещу корупцията, срещу несправедливостта, да се борим за честни избори и свобода на словото, да се борим да си върнем страната", добави тя.

Новалная също така обеща да разкрие хората, които според нея са убили съпруга ѝ, за да понесат заслуженото за това престъпление.