ЕС ограничи обемите на безмитния внос за украинска земеделска продукция

Подновява се за още една година освобождаването от мита

Държавите членки на ЕС постигнаха споразумение за ограничаване на безмитния внос на редица украински селскостопански стоки. Тази мярка беше разрешена след нахлуването на Русия, но предизвика ожесточени протести от страна на земеделските стопани в блока, предаде АФП.

Със споразумението се подновява за една година широкото освобождаване от мита, предоставено за първи път през 2022 г., но се добавят рестрикции - има списък от продукти, включително царевица, овес, яйца, птиче месо, захар и мед - за да се спре наводняването на пазара от по-евтин внос.

Първоначално ЕС свали митата върху украинския внос в опит да помогне на украинската икономика да се задържи на повърхността, след като страната беше нападната от Русия.

Две години след началото на конфликта фермерите от ЕС се оплакват, че цените им са подбивани от по-евтин внос от украински производители, които не са обвързани с по-строгите правила на блока.

„В отговор на тези опасения регламентът предвижда спешна спирачка за птичето месо, яйцата и захарта, както и за овеса, царевицата, зърнените храни и меда", се казва в изявление на Европейския парламент.

"Спирачката" ще се използва, за да се спре увеличаването на безмитния внос над средните обеми за 2022 г. и 2023 г.

Докладчикът на Европейския парламент Сандра Калниете заяви, че споразумението "затвърждава трайния ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна" пред лицето на руската инвазия.

Според нея то "укрепва предпазните мерки, които ще облекчат натиска върху земеделските производители в ЕС, ако те бъдат затрупани от внезапно нараснал украински внос".

Пшеницата и ечемикът няма да бъдат обект на защитни мерки за внос - решение, което остра реакция от страна на земеделски групи, които заявиха, че това е било ключово искане. /БГНЕС