ЕС отпуска 10 млн. евро за армията на Босна и Херцеговина

Средствата са от т. нар. Европейски инструмент за мир

Съветът на Европейския съюз одобри помощ на стойност 10 млн. евро в полза на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, предаде радио Свободна Европа.

Средствата са използвани от така наречения Европейски инструмент за мир, след като министърът на външните работи на Босна и Херцеговина поиска тази помощ през юни тази година.

"Това решение е част от работата на ЕС за засилване на ангажимента в областта на сигурността с партньорите му от Западните Балкани", се посочва в публикуваното съобщение. Допълва се, че тази мярка ще укрепи капацитета на въоръжените сили на Босна и Херцеговина чрез подобряване и модернизиране на оборудването на тяхната бригада за тактическа поддръжка.

Според публикуваното решение, чрез предоставянето на подходящо оборудване мярката ще помогне на въоръжените сили да допринесат за военните мисии и операции на ЕС, които попадат в обхвата на общата политика за сигурност и отбрана.

"Освен това тя ще даде възможност за бързо и продължително разгръщане на батальони, определени от НАТО, като част от мисия или операция на ЕС или във формати като ООН, НАТО, ОССЕ, и в крайна сметка ще допринесе за защитата на цивилното население", се посочва в решението.

Европейският инструмент за мир е извънбюджетен инструмент, който повишава способността на ЕС да действа като доставчик на сигурност в световен мащаб. Този инструмент беше създаден през март 2021 г. с цел запазване на мира, предотвратяване на конфликти и укрепване на международната сигурност. /БГНЕС