ЕС отряза плащанията за палестинците: Терорът срещу Израел бележи повратна точка

"Не е възможно да продължаваме сякаш нищо не се е случило“

Европейският съюз спря плащанията на помощта за развитие на палестинците в размерна 691 милиона евро, обяви европейският комисар по разширяването и политиката на съседство Оливер Вархей.

„Всички плащания са преустановени незабавно. Всички нови бюджетни предложения, включително за 2023 г. - отложени до второ нареждане. Цялостна оценка на целия финансов портфейл“, заяви той.

Вархей посочи, че настоящата програма за помощ за развитие възлиза на 691 млн. евро, без да дава повече подробности.

„Мащабът на терора и бруталността срещу Израел и неговия народ бележи повратна точка. Не е възможно да продължаваме така, сякаш нищо не се е случило“, заяви комисарят в наве-черието на извънредната среща на външните министри на ЕС, свикана след нападението на ХАМАС срещу Израел.

Европейският съюз, който е един от най-големите финансови поддръжници на палестинци-те, планира да похарчи около 1,2 млрд. евро в периода 2021-2024 г. за финансиране на про-екти, особено в областта на образованието и здравеопазването.

Въпреки това говорител на Комисията подчерта по-рано днес, че ЕС не финансира „пряко или непряко“ ХАМАС, която е на власт в Ивицата Газа и е считана от Европейския съюз за терористична организация. /АФП