ЕС предприема мерки срещу чуждестранната намеса в изборите

Правила за прозрачност

ЕС представи предложение за ограничаване на политическата намеса от страна на чужди правителства, по-специално чрез въвеждане на изискване за регистрация на организациите, работещи от тяхно име, и чрез ограничаване на шпионския софтуер.

Пакетът се различава от подобен закон в САЩ - Закон за регистрация на чуждестранните агенти - по това, че ще се прилага чрез глоби, а не чрез наказателни санкции или забрани.

"Това не е така нареченият закон за чуждестранните агенти", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

"Приветстваме открития дебат, но когато дейностите по оказване на влияние се извършват тайно, те могат да бъдат измамни и да се намесят в демократичните процеси", каза тя.

Комисията заяви, че инициативата се представя преди изборите в ЕС, които ще се проведат през юни 2024 г., на фона на опасенията, че външни участници като Русия може да се опитат да се намесят.

Предложеното законодателство в областта на защитата на демокрацията ще изисква от представителните субекти да се вписват в регистър за прозрачност, да оповестяват публично ключови данни за дейностите на представителството и да съхраняват документация в продължение на четири години.

За да влезе в сила, пакетът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и държавите от ЕС.

"Няколко демокрации по света вече са предприели или са на път да предприемат действия, когато става въпрос за външна намеса, и ЕС може да допринесе за установяването на наши собствени стандарти", заяви Йоурова."Ние установяваме демократичен стандарт за справяне с този въпрос, без да се затваряме или да ограничаваме каквато и да е дейност", добави тя.

По думите ѝ, глобите за нарушения ще варират от един процент от оборота за дружество или група или до 1000 евро за физическо лице.

"Във връзка със санкциите искам да подчертая, че това, което правим, е въвеждането на набор от правила за прозрачност. Не сме в областта на наказателното правораздаване, какъвто е случаят с подобни закони в Съединените щати или Австралия." - посочи тя. /БГНЕС