ЕС: Сделката за открито море е историческа

ЕС изигра ключова роля

Европейската комисия приветства като "исторически момент" постигането на съгласие между страните от ООН по първия международен договор за защита на откритото море. Пълният текст на документа не беше публикуван веднага, но активисти го приветстваха като пробив в защитата на биоразнообразието след повече от 15 години дискусии.

„Исторически момент за нашия океан... Правим решаваща крачка напред, за да запазим морския живот и биоразнообразието, които са от съществено значение за нас и бъдещите поколения“, каза еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс.

„Днес е кулминацията на повече от десетилетие подготвителна работа и международни преговори, в които ЕС изигра ключова роля“, добави той, като каза, че е „много горд от нашия резултат“.

Откритото море е крехко и жизненоважно съкровище, което покрива почти половината планета, и договорът се смята за важен за опазването на 30 процента от сушата и океана в света до 2030 г. Тази цел беше договорена от световните правителства в историческо споразумение, подписано в Монреал през декември. /БГНЕС, АФП