ЕС ще потърси отговорност от Русия за взривяването на язовир "Каховка" в Украйна

Целта на терористите е очевидна, заяви помощникът на украинския президент Михайло Подоляк

Снимка: Wikimedia commons

Снимка: Wikimedia commons

Председателят на Съвета ЕС Шарл Мишел заяви, че е шокиран от нападението срещу украинския язовир „Нова Каховка“ и обеща да потърси отговорност от Русия за "военното престъпление", изразяващо се в унищожаване на гражданска инфраструктура.

"Шокиран съм от безпрецедентното нападение на язовир „Нова Каховка“. Унищожаването на гражданска инфраструктура е ясно квалифицирана като военно престъпление и ние ще потърсим отговорност от Русия и нейните пълномощници", написа в социалните мрежи ръководителят на Европейския съвет Мишел.

По-рано днес Украйна съобщи, че „Каховската ВЕЦ е взривена от руските окупационни сили. В съобщението се уточнява, че се определят мащабите на разрушенията, скоростта и обема на водата, както и вероятните райони на наводнения.

По този повод президентът на Украйна Володимир Зеленски свиква спешно Съвета за сигурност, съобщи началникът на кабинета му Андрий Ермак..

"Целта на терористите е очевидна - да създадат пречки за настъпателните действия на въоръжените сили", заяви помощникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Няколко села са "напълно или частично наводнени" вследствие на повредите в язовира и е започнала евакуация от района, заяви украински служител.

"Около 16 000 души се намират в критичната зона на десния бряг на Херсонска област", заяви в социалните мрежи Олександър Прокудин, ръководител на Херсонската военна администрация, като добави, че наводнения има в осем области по поречието на река Днепър.

Киев обяви, че опасността от ядрена катастрофа се увеличава.

"Светът отново се намира на ръба на ядрена катастрофа, защото Запорожската атомна електроцентрала загуби източника си на охлаждане. И тази опасност сега бързо нараства", заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

В отговор ръководителят на окупираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала заяви, че "няма заплаха за сигурността" на съоръжението, след като разрушена стена на предизвика наводнения.

"В момента няма заплаха за сигурността на Запорожската атомна електроцентрала", заяви в Телеграм Юрий Черничук, директор на централата. "Нивото на водата в охлаждащото езеро не се е променило", каза той и добави, че "ситуацията се контролира от персонала".

Няма опасност от наводняване на големи населени места заяви представител на Москва и след като Украйна съобщи, че някои села са били наводнени.

"Повишаването на нивото на водата надолу по течението на реката от водноелектрическата централа е между два и четири метра, което не представлява заплаха за големите населени места", заяви Андрей Алексеенко, ръководител на местното правителство в окупираната от Русия част на Херсонска област. (БГНЕС)