ЕС след срещата Додик-Путин: Босна и Херцеговина май се отдалечават от европейската перспектива

Близките връзки с Русия са несъвместими с европейския път, са категорични лидерите в ЕС

На най-високо ниво стана ясно, че поддържането на тесни връзки с Русия и Беларус е несъвместимо с европейския път. Това заяви Европейският съюз (ЕС) ден след като Милорад Додик, президентът на Република Сръбска, се срещна с руския президент Владимир Путин.

Това се посочва в отговор на Службата на ЕС в Босна и Херцеговина на запитване от Радио "Свободна Европа" (РСЕ) за срещите на Додик с Путин и президента на Беларус Александър Лукашенко.

„От Босна и Херцеговина, като страна с ясна и надеждна европейска перспектива, се очаква да хармонизира своята външна политика, политика за сигурност и търговия с политиките на Европейския съюз“, се казва в отговора на Фердинанд Кьониг, говорител на Делегацията на ЕС в Босна и Херцеговина.

Делегацията на ЕС подчертава, че "непровокираната военна агресия на Русия срещу Украйна, извършена с подкрепата на Беларус, е грубо нарушение на международното право и основните човешки ценности и застрашава европейската и световната сигурност и стабилност".

Дипломатите напомнят, че инвазията създаде проблеми за Босна и Херцеговина "поради нарастването на цените на храните и енергията и повишената глобална нестабилност".

Европейската делегация посочва още, че режимите на Путин и Лукашенко са заплаха за "сигурността и свободата на собствените им граждани", което се илюстрира от неотдавнашната смърт на политически затворници - Алексей Навални в Русия и Ихар Ледник в Беларус.

Додик, който е под санкции на САЩ и ЕС, каза на срещата с руския лидер в Казан, че "РС отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия въпреки ежедневния натиск".

Той подчерта добрите отношения на РС с Русия и лично с Путин, докато руският президент каза, че отношенията между ентитета на БиХ и Москва са градивни.

Поради съпротивата на служители на РС, въпреки че Босна и Херцеговина се съгласи с европейските санкции срещу Русия, те не бяха приложени.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. това е четвъртата среща между двамата лидери. Додик е един от малкото европейски политици, които са се срещали с руски и беларуски представители през този период.

От офиса на върховния представител в БиХ по-рано отбелязаха, че „БиХ се ангажира да следва насоките за сигурност и външна политика на ЕС“ по пътя си към Европа и че това „изключва сътрудничество със страни под санкции“. /БГНЕС