ЕС става все по-решителен - готви се за преговори с Украйна, дори тя да не изпълни всички условия

Европейският съюз се готви да започне преговори с Украйна за бъдещото ѝ влизане в блока, официално съобщение се очаква през декември. Това пише "Политико", като се позовава на източници, два дни след като президентът Володимир Зеленски допусна, че това е възможно.

Трима дипломати, запознати с въпроса, казват, че лидерите на ЕС се готвят да дадат зелена светлина на Киев половин година след като му дадоха статут на кандидат през юни. През ноември предстои и доклад за напредъка на Украйна (и други кандидати, включително от Западните Балкани), като според събеседник на изданието следва изявление, след което за членките ще е много трудно да не кажат предвид политическия риск: "Да започнем преговори за Украйна."

Същевременно пред Украйна остават седем условия, включително свързани със съдебни реформи и борба с корупцията. От тях по данни отпреди месец Украйна все още бе изпълнила едва две.

Медията цитира длъжностно лице от ЕС с думите, че напредъкът на Украйна по седемте условия е окуражаващ и проблематична краткосрочно изглежда само една област, свързана с малцинствата. Дори не всички да са изпълнени, все още се очаква политическо изявление през декември, а правното решение според дипломат може да бъде взето до началото на 2024 г.

По какви правила

По-спорна изглежда идеята, проучвана в Европейската комисия, за поетапна интеграция на Украйна в ЕС. В някои държави предложението предизвиква напрежение, разказва "Ел Паис" след разговори със събеседници от блока, пише "Дневник".

Възможността за интегриране на Украйна на различни нива в общностните политики - например първо в единния пазар и конкретни организации - се ползва с подкрепата на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел (и е в съзвучие с френско-германско предложение от миналия месец), но не се приема еднозначно в блока. Сред критиците се чува и схващане, че подобен подход може да направи по-малко привлекателно завършването на изискваните от кандидатите реформи.

"Да не се заблуждаваме, в крайна сметка кандидатките искат цялостно влизане в Европейския съюз и това е нещо, за което трябва те самите да се подготвят", казва испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Не може да има "влизане с отстъпка", а процесът трябва да се базира на заслуги, а да се подготви и самият ЕС със системата си за вземане на решения, въздействие върху бюджета, институционални реформи.

Разговорът на европейско ниво отново влезе в дневния ред около предстоящата тази седмица среща на върха в Гранада - както на Европейския съюз, така и на Европейската политическа общност, включваща и държави, които желаят да се присъединят, и партньори като Великобритания. Очаква се там да бъдат обсъдени перспективите за разширяване и за промените в блока, за да може той да приеме и усвои новите членки, но предложенията на Еврокомисията ще бъдат представени едва догодина, по време на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Брюксел научи урока от Румъния и България, които от години са под механизми за наблюдение, и от Полша (която някога бе надарен ученик, а сега се превърна в своенравен член) и Унгария, фондове за които днес са замразени заради уязвимостите им в правовата държава", продължава "Ел Паис".