ЕС утвърди 7-ми пакет от санкции срещу Русия, има изненади

В черния списък на Брюксел попадат още 48 лица и 7 организации, сред които и "Нощни вълци", кметът на Москва и известни актьори

Урсула фон дер Лайeн

Урсула фон дер Лайeн

Съветът на Европейския съюз одобри седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, включващ частично ембарго върху руското злато, вписване в санкционния списък на 55 физически и юридически лица, разширяване на списъка на стоките с двойна употреба, забранени за износ за Русия, написа председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в "Туитър". Със същото решение всички съществуващи санкции срещу Руската федерация бяха удължени до края на януари 2023 г.

Според европейски източници и медии седмият пакет от санкции, станал известен като "пакет шест и половина" включва забрана за закупуване на злато от Русия под формата на полуфабрикати и кюлчета, като забраната ще важи и за бижута. Редица категории също ще бъдат добавени към списъка на стоки и технологии с двойна употреба, доставката на които в Русия ще бъде забранена. С пакета се затварят някои вратички за заобикаляне на санкциите.

В черния списък на ЕС ще бъдат включени още 48 лица и седем организации, включително редица руски официални лица и бизнесмени, както и мотоклубът "Нощни вълци" и неговият лидер Александър Залдастанов (Хирурга). Сред имената на попадналите под санкции се виждат тези на кмета на Москва Сергей Собянин и актьорите Сергей Безруков и Владимир Машков.

Санкциите включват и допълнителни разяснения относно ограниченията върху финансовите дейности на Русия и нейните компании.

Припомняме, че шестият пакет санкции включваше ембарго срещу руския петрол. Засега не се очакват ограничения срещу руския природен газ.