Ескобар: САЩ работят с кабинета в София за зачитане на правата на македонското малцинство в България

Габриел Ескобар – специален пратеник на САЩ за Западните Балкани, призова лидерите в региона да се фокусират върху мултиетническото помирение. Отворени Балкани е положителна инициатива, но тя трябва да включва всички държави, тъй като няма да може да функционира на практика без всички страни от региона.

„Бих казал, че трябва да се фокусират върху мултиетническото помирение, регионалната икономическа интеграция, европейските стандарти и създаването на възможности в рамките на Западните Балкани, от които ще имат полза всички хора. Мисля, че албанското правителство започна това с инициативата Отворени Балкани, която смятам за положително развитие в региона, така че виждам светло бъдеще за него. Ние искаме да бъдем част от този процес и знам, че Европейският съюз е на същата позиция”, каза Ескобар пред албанската редакция на „Гласът на Америка”, предаде БГНЕС. 

Според него, инициативата Отворени Балкани не може да бъде ефективна без участието на всички държави от региона. „Това е условието, при което я подкрепяме: Първо, да изпълни берлинските критерии, поставени от ЕС, и второ, да бъде отворена за всички държави, тъй като няма да може да функционира, ако не участват всички страни.

„Тръбопроводите и магистралите не могат да бъдат прекъсвани. Не можете да имате зона за свободна търговия, ако трябва да спрете на половината път и да чакате пет часа в камиона. Защото, в крайна сметка, зона за свободна търговия означава, че е необходимо да има институции, които могат ефективно да управляват стоки и пари. И така, има две условия: отвореност към всички и спазване на подходящи стандарти и институции. Това са условията за нашата подкрепа за този проект”, заключи Ескобар.

Той подчерта, че годината започва с подновена енергия и нов акцент на диалога между Белград и Прищина. Ескобар съобщи, че скоро му предстои пътуване в региона заедно със специалния пратеник на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак. Целта е да се подчертае подкрепата за диалога и ангажимента за неговото функциониране.

„Това е диалог, ръководен от ЕС, но ние го подкрепяме силно. И се надявам, че ще напредваме. Но трябва да кажа, че от тази гледна точка въпросът за Сърбия и Косово не се отнася само до САЩ и Европа, но и до нашите колеги от региона. В тази връзка бих казал, че Албания е в много изгодна позиция, тъй като Тирана разговаря и с двете страни и подкрепя САЩ в усилията им за установяване на стабилни отношения между Сърбия и Косово”, подчерта американският дипломат.

Ескобар смята, че шест месеца, както обяви българският премиер Кирил Петков за разрешаване на спора със Северна Македония, са достатъчни за решаване на проблемите, въпреки че подчерта, че сред европейските партньори има недоволство, че процесът не върви бързо. Той каза също, че САЩ остават на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделени в процеса на присъединяване към ЕС. „Няма промяна в позицията на САЩ. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в правилната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентация и искаме да ги видим заедно. Искаме да ги видим да се движат заедно бързо“, каза Ескобар.

"Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България", допълва novatv.mk, според която заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар е казал още в интервюто.