ЕСПЧ осъди Русия да изплати компенсация на Грузия заради нахлуването през 2008 г.

Не е разследвана смъртта на стотици хора

Русия трябва да изплати компенсация на Грузия заради войната, която Москва започна през 2008 г. срещу съседната страна - това постанови Европейският съд по правата на човека. След нахлуването си в Грузия, Русия анексира грузинските територии Абхазия и Южна Осетия. По-късно Москва ги обяви за независими държави. Двата региона остават международно признати грузински територии. 

"Прекратяване на членството на Руската федерация в Съвета на Европа и липсата на сътрудничество от страна на правителството ответник не представлява пречка за разглеждане на обвиненията", се казва в решението на съда, като се има предвид оттеглянето на Москва от Съвета през септември миналата година, което означава, че тя вероятно няма да се съобрази с решението на съда.

Наред с останалото, за това, че не е разследвала смъртта на стотици цивилни граждани в Южна Осетия и буферната зона и е възпрепятствала завръщането на около 23 000 грузински граждани по домовете им в Абхазия и Южна Осетия, Русия беше глобена да плати 129 млн. евро в рамките на три месеца. /БГНЕС