Естония и Литва осъдиха решението на МОК да допусне руснаци на Олимпийските игри

Министрите на външните работи на Естония и Литва осъдиха решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да разреши на руски и беларуски спортисти да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщи „Киев Индипендънт“.

"Разрешаването на руските спортисти да участват в Олимпийските игри без знаме няма да измие кръвта по ръцете им", написа естонският външен министър Маргус Цахкна в социалната мрежа X.

На 8 декември МОК обяви, че на спортистите от Русия и Беларус ще бъде разрешено да участват в Олимпийските игри през 2024 г. като индивидуални неутрални спортисти. Решението дойде месеци след като МОК заяви, че няма да покани Русия и Беларус на игрите.

Съгласно правилата на МОК състезателите от Русия и Беларус няма да имат право да показват националните си знамена или да участват като отбори. На спортисти, които открито са подкрепяли войната срещу Украйна или са служили в армията, е забранено да участват.

Много украински официални лица и техните съюзници призоваха за пълна забрана на руските и беларуските атлети.

"Русия включва спортисти в своята армия на геноцида", написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в X, след като МОК обяви решението си.

"Това не е неутралитет, това е против всичко, което олимпийските игри трябва да представляват".

На 21 ноември Руската федерация наруши международната традиция в ООН, като не подкрепи предложение за обявяване на олимпийско примирие за времето на Игрите през 2024 г. Русия заяви, че решението да не бъдат поканени Русия и Беларус на Игрите е дискриминационно./БГНЕС