Естония: Страните от НАТО да бъдат в готовност за нападение от Русия

Германия и Великобритания имат аналогична позиция

Кая Калас

Кая Калас

Естонският премиер Кая Калас призова НАТО да се подготви за война с Русия в рамките на 3 години, съобщи "Албениън пост".

Апелът ѝ идва на фона на секретния документ на германските въоръжени сили, от който става ясно, че Германия се подготвя за евентуално нападение на Путин срещу НАТО през лятото на 2025 г. Продължаващата съвместна работа на германското и литовското разузнаване за уеднаквяване на стратегията за действие.

Изявлението на Кая Калас е базирано на разузнавателната информация от естонските спецслужби, смятани за едни от най-добрите в Европа.

Калас сподели коментира пред британския всекидневник "Таймс", че страните от НАТО имат от 3 до 5 години, за да се подготвят за евентуален военен конфликт с Русия:

"По оценки на нашето разузнаване това ще отнеме от 3 до 5 години и зависи най-вече от това как ще запазим единството си и позицията си спрямо Украйна."

Тя изрично цитира доклад на Службата за външно разузнаване на Естония, в който се посочва, че Русия смята балтийските държави за "най-уязвимата част" от НАТО и действително може да започне враждебни действия срещу тях, преминавайки от хибридна война, която се води от дълго време, към "кинетична" полева война.

Но дали Русия действително все още може да разполага със сила, отслабена и безспорно подложена на изпитание от войната в Украйна? Според Калас "от гледна точка на балтийските страни Русия все още има достатъчно сила, за да упражнява реален военен натиск в балтийския регион".

Калас призова за съвместна стратегия на НАТО в стила на Студената война и посочи като основни проблеми липсата на оръжия и трудностите при бързото изпращане на голям брой войници на фронтовата линия. Загрижеността на британското разузнаване е в същата посока.

Министерството на отбраната на Лондон обяви, че Обединеното кралство ще увеличи нивото си на участие в годишното учение на НАТО "Непоколебим защитник", насрочено за края на март.

Лондон ще изпрати 20 хил. войници. В маневрите ще участва ударна група от 8 кораба и подводници, концентрирана върху самолетоносач от клас "Кралица Елизабет", както и изтребители F-35 Lightning, и самолети за наблюдение Poseidon P8.

Театърът на действие не случайно ще бъде в Германия и Полша, заедно с трите балтийски държави, до границите на руската Калининградска област. Интересно е, че докато досега ученията на НАТО винаги са се провеждали като "тренировъчен сценарий", т.е. с измислени врагове и места, през пролетта мястото ще бъде съвсем конкретно и максимално реално - района на Сувалския коридор, а врагът е съвсем ясен: Москва.

Около 16 000 войници на НАТО, както и танкове, артилерия и хеликоптери, ще бъдат разположени в Източна Европа от февруари до юни. Британските кралски военноморски сили ще приемат повече от 2000 моряци в северния Атлантик, Норвежко море и Балтийско море. Повече от 400 командоси от Кралския флот ще бъдат разположени отвъд полярния кръг - те представляват ядрото на въздушната оперативна група, която трябва да бъде готова за десант в далечните северни територии на НАТО в Европа.

Източници от западно разузнаване съобщават, че членовете на военния блок "ще работят в опит да отблъснат руска агресия срещу една от страните".

Дори британският министър на отбраната Грант Шапс не се поколеба да определи Русия като "дългата престъпна ръка".

"Стари врагове се възраждат. Линиите на битката са преначертани. Танковете са буквално на украинска земя. Основите на световния ред се разклащат. Намираме се на кръстопът." - обясни Шапс.

"Навлизаме в нова ера и трябва да сме готови да обуздаем враговете си, да поведем съюзниците си и да защитим нацията си, когато бъде отправен призив", добави министърът.

Директорът на Центъра за върхови постижения на НАТО за стратегическа комуникация Янис Сартс посочи, че сценарият, описан в секретния документ на германските въоръжени сили, е хипотетична ситуация, която е била симулирана, за да се проверят военните възможности на блока. 

"Симулацията е съвсем реална. Врагът на европейските и англо-американските демокрации вече е добре известен." - посочи той. /БГНЕС