Ето правителството, ако Корнелия Нинова е премиер

“24 часа” събра имената на министри, които дискретно се обсъждат в БСП, въпреки че трудно червените ще спечелят днес предсрочни или редовни избори след месеци

Как ще изглежда управлението на държавата, ако БСП спечели изборите и Корнелия Нинова оглави едно бъдещо правителство?, пита 24chasa.bg. Изданието опитва да отговори на този въпрос.

Това е сценарият, според който лидерката на соцпартията живее в последните месеци

Лица на високи постове в БСП потвърджават, че Корнелия Нинова води разговори с хора, на които предлага министерски позиции.

Социолозите не мерят политическите сили след избухването на коронавируса и обхваналата ни горещина от протестите. Според данни на агенция TREND от февруари на парламентарни избори би взела 18,1%. По по-нови данни на “Алфа рисърч” от месец май обаче електоралната подкрепа за столетницата пада на 12,2%.

Подобни цифри правят малко вероятно създаването на правителство на БСП след извънреден или редовен вот. Но както Корнелия Нинова повтаря, социалистите винаги са готови за избори и управлението на страната, пише изданието.

БСП се присъедини към протестите, но те не ѝ дадоха очакваната енергия. Има много недоволни от Борисов, но протестиращите масово не разпознават левицата като алтернатива.

Дори до вдигнатия юмрук на Румен Радев левицата не става по-приемлива за хората от улицата. А и на първите редици по площадите не се виждат много разпознаваеми червени лица.

Дори жълтопаветната Бузлуджа някак не се случи въпреки силните призиви и вместо прогнозите за 15 хиляди в столицата, миналата събота

дойдоха не повече от 4000-5000 социалисти

Повикаха час и нещо и неочаквано се качиха на автобусите.

Доста далеч от онези 50 хиляди, които по традиция се събират на поляната под историческия връх, и още по-далеч от онзи митинг през 2013 г., когато БСП и ДПС събраха над 70 хиляди на Орлов мост, изпълвайки бул. “Цариградско шосе” почти до “Плиска” в подкрепа на кабинета “Орешарски”. Ако някой е забравил - Сергей Станишев прегръщаше силно лидера на ДПС тогава Лютви Местан.

И тук стигаме до второто и много важно обстоятелство, заради което вероятността БСП да вземе властта изглежда минимална - партията хвърля прекалено много енергия във вътрешнопартийните си борби и това я разсейва в подготовката за избори. И докато не е ясен изходът от прекия избор на лидер, никой социалист освен самата Корнелия Нинова няма да прави планове или кампания за избори. Камо ли да реди депутатски листи.

Колкото повече се удължава вътрешната агония на БСП, толкова

по-малко време остава за мобилизация на партията за парламентарните избори. Естествено е тогава да се очаква, че в следващото Народно събрание лявата група едва ли ще достигне настоящите 80 души.

Внушителната сега цифра определено ще бъде подядена и от очакваната поява на нови политически субекти. Като бъдещия проект на Мая Манолова, която макар да се цели повече в център-дясно, неминуемо ще дръпне разочаровани от БСП. Или пък партията на Слави Трифонов, която ще обере по-патриотично настроените.

Преди 4 г. Нинова разтури голямата лява коалиция, сега прави консултации с 30 леви партии, но все още не се очертава създаването на мощен ляв фронт.

При нея вече не са земеделците на Спас Панчев, който бе заподозрян в извънбрачни връзки с ГЕРБ. Нито комунистите на Александър Паунов, който наскоро бе изгонен от групата след изтеклите записи на негови разговори с Васил Божков.

Затова е важен въпросът и

дали президентът ще направи проект,

който да обере периферията на левицата

И който да послужи като патерица на БСП в следващия парламент. Отсега е ясно едно - следващото Народно събрание ще е много фрагментирано. Няма да има политическа сила с мнозинство, което, апропо, не се е случвало от доста мандати насам. Но този път управляващата коалиция ще има със сигурност повече от двама партньора. Ще има шарен и сложен кабинет, чието сформиране ще е трудно и плод на много пазарлъци. Затова политически анализатори все по-често допускат

следващото правителство да е експертно

с мандат за 2-3 г . и конкретна цел - да направи необходимите непопулярни реформи.

Къде е БСП в този вариант? Прогнозите дават на левицата около 50 места в следващия парламент. Минимална, да не кажем - направо илюзорна е вероятността червените да имат по-голяма група от ГЕРБ, макар че и сегашните управляващи едва ли ще достигнат пак 94 места. Затова, ако ГЕРБ не успее да състави кабинет и като втора сила мандатът да дойде в нея, БСП ще трябва да търси коалиционни партньори. А това е голям проблем за нея. Защото, ако и догодина столетницата остане извън властта,

ще трябва да се закрие

Нинова неведнъж през последните години се зарича, че с ДПС коалиция няма да прави. Червените още помнят горчивия вкус от целувката на Орлов мост и как те обраха огромната част от негативите на партньорството с ДПС в кабинета “Орешарски”.

Въпросът за коалиция с ГЕРБ пък е взривоопасен за БСП. Соцлидерката не само се кълне, че такава никога няма да има, тя превърна темата в основна разделителна линия в партията. Нинова неведнъж през последните месеци обяснява, че вътрешната ѝ опозиция иска коалиране с ГЕРБ, а управляващите подхранват скандалите в партията ѝ. Затова не е ясно как ще се извърти, ако в следващия мандат се окаже, че това е единствената възможност за коалиция в името на стабилността в страната.

Остават вариантите за съюз с по-малките групи. Най-вероятно червените ще се обърнат към Слави, ако той вкара хора в НС. Под въпрос обаче е евентуална коалиция с Мая, тъй като “топлите” чувства между нея и Нинова са публично известни.

И така - въпреки всички условности нека си представим, че БСП вземе мандата и сформира правителство.

Кой е премиерът - Нинова, Радев, Станишев или дори Виденов

Първият и най-важен въпрос е министър-председателят.

Корнелия Нинова вече заяви категорична готовност и желание да застане начело на ляв кабинет, въпреки че в партията има много настроения срещу това. Тя обаче вижда себе си единствено и само на този пост, ако БСП съставя правителство.

Според нейни поддръжници Нинова осъзнава, че българите няма да приемат изцяло партиен кабинет, оцветен в червено. Казват, че се оглеждала за лица, които са приемливи и вляво, и вдясно. Опитът ѝ с Румен Радев я насърчил - официалната версия е, че домакинът на “Позитано” 20 изненадващо донесъл папката със сивито на генерала и така бил отворен пътят му към президентския пост.

По време на протестите изненадващо младежите от “Че Гевара” лансираха връщането на Жан Виденов начело на един кабинет. Премиерът, който бе принуден да подаде оставка след натиск на улицата през 1997 г., е припознат като честен и некорумпиран. Към тези му качества никой не прибавя “успешен министър-председател”, какъвто действително не беше. Самият Жан Виденов, който днес се изхранва като университетски преподавател в Пловдив, не демонстрира публично желание да се върне в изпълнителната власт.

Част от кръга около Корнелия Нинова изпитва сериозен страх от вероятни амбиции на Сергей Станишев да опита отново като премиер. Председателят на Партията на европейските социалисти е припознат в Европейския съюз, рекламира лявата идея там, където има леви премиери, и би бил мост на БСП към европейските партии и лидери.

С публичните си изяви Станишев чертае видима разделителна линия между себе си и политиката на Нинова. Той изкара един пълен мандат като министър-председател на правителство на тройната коалиция - БСП, ДПС и царската партия НДСВ. И има опита както да управлява коалиционен кабинет, така и да влиза в съюз с хората на Ахмед Доган. Нещо, което Нинова засега публично не допуска.

На “Позитано” 20 почти дискретно разглеждат и варианта Румен Радев да е премиер. Важното е Корнелия Нинова да не чува за подобна възможност. Защото едно ляво правителство ще изглежда по различен начин, ако Радев го подрежда и ако лидерът на БСП посочва министрите.

Тя обаче ще е изправена пред сложен кадрови казус за министри. Защото в последните 4 г. се изпокара с всички авторитети в партията си и предпочете да се обгради с “млади лъвчета” с не съвсем доказан все още потенциал. Така червените експерти днес са или част от вътрешната ѝ опозиция, или са се отдръпнали от активната политика.

Затова лидерката вероятно би погледнала към парламентарната си група, където все още има верни хора. От депутатите, които застават плътно до нея, наистина има и такива с експертиза и за изпълнителната власт.

Като Кристиан Вигенин, който вече веднъж бе външен министър и без проблеми би заел поста отново. Спорен е въпросът доколко определено верният на Нинова депутат и зам.-председател на парламента ще бъде приет от партията за този пост. Социалистите още помнят посещението му в Украйна като първо в биографията му на външен министър на България преди години, където на практика легитимира промените там. Друг озадачаващ за БСП факт е изказването му вече като министър в оставка, че санкциите срещу Русия няма да се отразят пряко на България. Това бе разтълкувано от другарите му като подкрепа за въвеждането им и до днес се коментира в партията с отрицателен знак.

Деница Златева, която държеше международните връзки на “Позитано”, очевидно изпадна от погледа на Нинова по неясни причини за външния свят. Бившият вицепремиер в служебното правителство на президента Радев, начело на което беше проф. Огнян Герджиков, не успя да получи избираемо място за евродепутат, а онзи ден не ѝ стигнаха гласове да оглави и жените в БСП. Иначе Златева има всички необходими качества за първи дипломат.

Едно от най-важните министерства във всяко правителство е това на икономиката. За този пост “винаги готов” е Румен Гечев, който от вътрешен опонент на Нинова рязко застана до нея в последните месеци.

И макар името му да носи негативите от управлението на Жан Виденов, където той бе вицепремиер, много от новото поколение нямат спомени за онези години, от което Гечев сигурно е силно доволен.

Ако са верни слуховете, че Нинова търси хора, приемливи вляво, дясно и центъра, то на този профил отговаря председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев. През този мандат той успява да прокара през иглените уши на ГЕРБ важни за бизнеса и икономиката законодателни промени.

Първият зам.-председател на Конфедерацията на работодателите в България има един основен недостатък - не е партиен член. Това винаги го прави подходящ, но нереализиран за министерски или кметски постове, където партиите предпочитат да лансират свои членове.

Разказват, че навремето Петър Кънев е бил вариант за икономически министър в кабинета “Станишев”, но силният и по онова време в БСП Румен Овчаров настоява за сливането на икономиката и енергетиката в мегаминистерство и заема този важен пост.

Затова и днес отново Румен Овчаров може да си върне енергетиката, откъдето напрактика не е излизал. Още повече че Корнелия Нинова получава основно от него подкрепа за своите партийни действия в най-тежките за нея месеци.

Иначе в енергетиката най-добрият експерт сред червените е Драгомир Стойнев, но Нинова май се е скарала с него и едва ли ще му предложи поста. Бившият икономически министър от времето на тройната коалиция рядко рязко критикува пред медиите своя лидер, но казват, че си позволява това на партийни сбирки, където силно изнервя със спомените си за определени решения на Нинова, което тя днес отрича. Като например подкрепата за кандидатурите на един или друг главен прокурор.

Затова и вариант е Таско Ерменков, който в настоящия парламент е зам.-шеф на комисията по енергетика.

За министър на финансите се спряга експертът Пламен Милев, който участва активно в писането на всички алтернативни бюджети на левицата в последните години. Той е доктор по икономика. От 2009 г. е член на БСП. Експерт е в отдела за публични политики и анализи на партията. Бил е експерт в политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски.

Почитателите на модела за търсене на ексепрти в сферата на финансите, смятат, че този пост би отивал на Билян Балев. Бившият икономически журналист по време на тройната коалиция оглави важния за всяко упраление трезор - държавната Българска банка за развитие.

Няма по-подготвен експерт за регионален министър от Дора Янкова. Бившата кметица на Смолян, която е била и шеф на сдружението на общините, е наясно с проблемите в сектора. Проблемът е, че Янкова не спестява критиките си към Нинова, а лидерката не обича хора с мнение, различно от нейното.

Затова и в БСП допускат Манол Генов да стане строителен министър. Срещу него имаше дело за купуване на гласове, но миналата година Софийският градски съд го оправда. Той е бил управител на ВиК в Пловдив, зам.-кмет, общински съветник и лидер на БСП в Асеновград. А в този парламент е зам.-шеф на комисията по околна среда и водите и член на тази по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

В последните месеци Корнелия Нинова получава подкрепа и от бившия строителен министър Асен Гагаузов. Около имаше няколко шумни скандала, сред които нашумелия като “Батко и Братко” за схемата за разпределение на пътищата в строителството, Беше даден на прокурор от наследника си Росен Плевнелиев заради скандално висока цена, платена по договор за ремонт на министерството. Но късата памет у нас не е от вчера и временното му скриване от публичното пространство в последните години му дава шанс да влезе в късата листа на Нинова.

Най-подготвен за транспортен министър е зам.-шефът на червената група и на парламентарната ресорна комисия Георги Свиленски. И като бивш общински съветник в София той работеше по проблемите на транспорта.

Действително първият съпруг на първата дама Десислава Радева е плътно до Корнелия Нинова и споделя и най-тежките навън и безсмислени битки вътре в партията. Там обаче подозират, че Свиленски ще бъде оставен като лидер на парламентарната група, а един друг близък до Нинова мъж ще стане транспортен министър -Крум Дончев. Ралишампионът има категорично предимство в сферата на транспорта.

Двама са подходящи пък за правосъден министър. Зам.-шефът на лявата група Крум Зарков е завършил право в Сорбоната в Париж. Според запознати той има експертиза и за вътрешен министър. Колегата му депутат и юридическо острие на червената група Филип Попов също е вариант за поста в правосъдието.

За вътрешен министър от червените депутати се спрягат и Иван Иванов и Красимир Янков. Последният обаче ще е конкурент на Нинова на вътрешнопартийния вот и едва ли тя би го избрала. Въпреки че Янков работи по пистата “вътрешен ред и сигурност” вече няколко мандата в парламента. Ако стане МВР министър, Янков няма да е вечният кандидат за лидер на БСП.

Самият Иван Иванов, който сега е член на вътрешната комисия на парламента, направи един неуспешен опит да влезе в изпълнителната власт - бе назначен за зам.вътрешен министър по времето на Пламен Орешарски, но след скандал за принадлежност към една от силовите групировки от миналото така и не зае поста.

Две имена се спрягат за министър на отбраната - на члена на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Зафиров, който от години следи проблемите в сектора, и на депутатаНиколай Цонков. Последният е бил съветник по икономическите въпроси и военноотбранителната индустрия на бившия военен министър Ангел Найденов. А наскоро защити и докторска степен по управление на сигурността и отбраната във Военната академия.

Интересна фигура изплува отново откъм Варна за поста на военен министър -Борислав Гуцанов. Лидерът на БСП в морската столица поиска оставката на Нинова, след като тя направи опит да го свали. Организацията му обаче си го преизбра, но изненадващо той рязко започна да харесва лидерката по време на протестите. Деликатният Гуцанов сипе впечатляващи похвали за Нинова, което показва, че затоплянето помежду им не е само заради летните температури.

Бившата директорка на столичното 125-о училище и настояща депутатка Ирена Атанасова би могла да застане начело на МОН. За поста се спряга и зам.-министърката на образованието в кабинета “Станишев”Атанаска Тенева, която в момента е член на Изпълнителното бюро.

И други зам.-министри в правителството на тройната коалиция имат шансове сега да станат титуляри. Най-подходяща за земеделски министър е Светла Бъчварова. Атанас Костадинов пък може да оглави околната среда и водите.

А след като шампионката по стрелба и бивш шеф на агенцията за младежта и спорта също в кабинета на Станишев Весела Лечева започна публично да критикува Нинова, постът начело на спортното ведомство по-скоро може да отиде за дългогодишния спортен журналист и бивш пиар на ЦСКА Иван Ченчев.

Актрисата Нона Йотова е потенциален министър на културата.

Колегата ѝ ГеоргиГьоков се изявява по социалните въпроси.

Възможен кандидат за здравен министър е проф. Георги Михайлов. Срещу бившия шеф на болницата по хематология и национален консултант обаче се водят дела. Затова червени не изключват вариант да се потърси и по-актуално име за здравен министър, като посочват това на доц. Атанас Мангъров - основния критик на наложените първи строги мерки срещу коронапандемията от кабинета на Борисов и щаба на Мутафчийски.

Има социалисти, които смятат, че проф. Радослав Гайдарски би се справил втория път успешно като министър. Още повече, че проектът с частната му болница не бе реализиран.

Разбира се, всичко това е чисто хипотетично, защото дори БСП да реди кабинета, надали ще посегне само към партията.