Министър Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани

„Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество.“ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в международната конференция „Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“, провела се в София. 

Министър Захариева посочи, че за България е напълно естествено да избере европейската перспектива на Западните Балкани като приоритет на само на Председателството на Съвета на ЕС, но и като дългосрочен ангажимент на външната ни политика. „Не беше лесно да убедим партньорите си в ЕС, че това е печеливш приоритет и за двете страни. Ето една страна Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга – страните в региона още не са устойчиви към влияния на трети страни“, каза министърът.

Тази устойчивост се крепи на три стълба:

работеща пазарна икономика, върховенството на закона и независима съдебна система, посочи още Захариева. Министърът допълни, че ЕС не може да направи необходимите реформи вместо правителствата на шестте страни от региона, но може да подкрепи политическите им лидери. „Онова, което ЕС може да направи обаче, е да даде осезаеми резултати за гражданите“, подчерта министърът.

Това ще стане с декларацията от Срещата на върха в София. „С нея ще се създаде дългосрочно сътрудничество със Западните Балкани“, уточни първият дипломат на България и подчерта, че заключенията и ангажиментите в нея са подкрепени от всички държави членки на ЕС. „Фактът, че имаме декларация, показва, че сме единни и работим за гражданите си“, каза още Захариева.

„Сега обаче ще е важно не просто да обещаем, а да изпълняваме, защото в противен случай разочарованието на хората в Западните Балкани ще е голямо“, продължи тя. Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, за да имат те възможност за добро образование и работа в страните си. Освен това, „трябва да покажем на младите в тези страни, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им“, изтъкна министърът и допълни, че изграждането на добросъседски отношения не е клише, а доказателство, че две страни могат да работят заедно.

Като част от пътя на Западните Балкани за евроатлантическата им перспектива министър Захариева подчерта, че България намира за особено важно по време на Срещата на върха на НАТО през юли лидерите да сложат начало на процеса по приобщаване в Алианса на Босна и Херцеговина и Република Македония. „Да не мислим като бюрократи, а да вземем смело решение! Наистина трябва да подкрепим Босна и Херцеговина и Република Македония, за да тръгнат по пътя към членство в НАТО!“

Накрая министър Захариева си пожела следващата Среща на върха между ЕС и Западните Балкани да се осъществи възможно най-скоро. „Радвам се, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС вече обяви намеренията си за такава среща“, каза тя.

Организатори на конференцията са Центърът за изследване на демокрацията, Европейската фондация за Балканите, Фондация „Конрад Аденауер“ и Европейската комисия.