Евродепутат: Двустранният протокол е ключът към решаване на проблема с РСМ

Петър Витанов

Петър Витанов

"Френското предложение за РСМ е първото по-сериозно предложение, което въплъщава по-голямата част от исканията на българската страна. Предложението е по-скоро добро", коментира пред БНР евродепутатът Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

По думите му "време няма и това предопределя бъдещия негативен резултат", но последващото чешко председателство на ЕС е подготвено да продължи. Той определи френското предложение като добра основа за бъдещи преговори.

"Няма технологично време дори за анализ на самото предложение (до финала на френското председателство в края на юни – бел. ред.) От друга страна виждаме съпротива и от страна на македонското общество."

"Двустранният протокол е ключовият документ, защото това е спор между София и Скопие, а не между София и Брюксел. Двустранният протокол е ключът към решаване на проблема", подчерта Витанов.

Евродепутатът смята, че вземането на решения с единодушие в ЕС е от полза за държави като България, защото иначе те лесно биха могли да бъдат заобиколени.

"Да, може би ще решим въпроси като Шенген, за които ни спират една, две или три държави, но пък няма да използваме инструментариума, който сега имаме, за да въздействаме върху определени решения. Аз съм по-скоро против."