Евродепутати предупреждават, че има още техни колеги, обслужващи интересите на Русия

Ръководителите на латвийските евродепутати от Европейската народна партия, "Обнови Европа" и Европейските консерватори и реформисти предупреждават в писмо, че в Европейския парламент има и други депутати, които обслужват интересите на Русия, съобщава "Политико".

Вчера Европарламентът започна разследване на независимата латвийска евродепутатка Татяна Жданока заради твърденията на разследващото издание "Инсайдър", че работи за руската Федерална служба за сигурност в продължение на години.

Евродепутатите изразяват убеждение, че Жданока не е изолиран случай и посочват, че групата на Зелените/Европейски свободен алианс, от която първоначално беше част тя, трябва да носи част от отговорността за дългосрочното сътрудничество, финансовата подкрепа и обмяната на информация с нея от юли 2004 до март 2022 година.

"Жданока беше единствената изгонена от групата в началото на инвазията на Русия в Украйна", допълват евродепутатите.

Писмото не е подписано от латвийските социалисти - Андрис Америкс и Нилс Ушаковс.

В групата на Зелените/Европейски свободен алианс няма латвийци, след като Жданока бе изключена оттам. От нея разпространиха изявление, в което изразяват "дълбоко безпокойство" по повод твърденията и настояват да се отнеме достъпа на Жданока до Европарламента, докато продължава разследването срещу нея.