Евродепутатите защитиха Асандж преди решението за екстрадацията му в САЩ

Прозвучаха предупреждения, че преследването му е опит за заглушаване на демократичната журналистика

Джулиан Асандж

Джулиан Асандж

Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асандж на дебат в пленарната зала в Страсбург. Поводът е предстоящото решение, което трябва да вземе британският Върховен съд - дали да потвърди или да отхвърли екстрадирането в САЩ на основателя на сайта „Уикилийкс“.

Прозвучаха предупреждения, че преследването му е опит за заглушаване на демократичната журналистика, предава БНР. Оратори изтъкнаха като довод, че разкритията му са нанесли  щети на имиджа на САЩ, след като са уличили американската армия във военни престъпления в Ирак и Афганистан.

Чуха се и обвинения от страна на българския евродепутат Иво Христов, че докато ЕС е загрижен заради смъртта на Алексей Навални и здравословното състояние на много руски затворници, той нехае за случая с Асандж и опасността да умре в затвора.

"Всеки гражданин, готов да плати цената на една демократична кауза е достоен за нашата подкрепа. Ако скърбим за Навални и мълчим за Асадж, сами подриваме моралната достоверност на Европа", каза евродепутатът Иво Христов.

Той призова Ек и ЕП да заявят подкрепата си Асандж, "както го правят хиляди европейски граждани, и то преди да е станало твърде късно".