Eврокомисар: Русия и Китай водят кибервойна срещу демокрацията в Европа

Вера Йоурова

Вера Йоурова

Русия и Китай водят кибервойна за подронване на демокрацията в Европа и ЕС трябва да създаде инструменти, с които да отвърне, заяви днес заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, цитирана от Асошиейтед прес и БТА. Йоурова каза това на експертна конференция в Брюксел, посветена на дезинформацията.

Москва и Пекин използват за тази цел фалшиви новини и дезинформация, заяви заместник-председателката на ЕК. Йоурова, която отговаря за съхраняването на демократичните принципи в Европейския съюз, изтъкна, че Русия и Китай използват информацията като оръжие и няма да се откажат от това, докато Европа не им се противопостави.

Кибервойната е любим метод на Русия и Китай, защото "те виждат, че е ефективна и евтина, и не съм достатъчно наивна да мисля, че единствено някакви приказки ще ги накарат да спрат", каза Йоурова.

Като примери за водената от Москва и Пекин кибервойна Йоурова посочи фалшивите новини от Русия във връзка със свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г. и отравянето на бившия руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през 2018 г.

Участващи в конференцията експерти заявиха, че целта на Русия е да създава объркване и да подкопае организации като ЕС и НАТО, а Китай ползва по-изтънчени методи, комбинирани с много пари, за да влияе на хора на ключови позиции и на политиката на чужди държави.