ЕС и НАТО приветстваха решението на Конгреса за помощта за Украйна

"Това изпраща ясен сигнал до Кремъл"

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, снимка: алхив

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, снимка: алхив

Европейските лшдери адмирираха решението на Камарата на представителите да одобри помощта за Украйна. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази надежда законовият пакет да бъде гласуван от Сената колкото може по-скоро: "Приветствам преобладаващия положителен вот от Камарата на представителите. Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да получи срещу Русия. Сега настояваме американския Сенат да я гласува възможно най-бързо, тъй като на карта са заложени животи. Трансатлантическите партньори са обединени в подкрепа на свободата и  демокрацията." - написа тя в платформата "Х".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази одобрението си: "Приветствам одобрението от страна на Камарата на представителите на нов голям пакет помощ за Украйна. Украйна използва оръжията, осигурени от  съюзниците от НАТО, за да унищожи руските. Това ни дава повече сигурност на всички нас - в Европа и в Северна Америка." 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на своя ред приветства решението: 
"Приветствам вота в Камарата на представителите, с който бе одобрена изключително необходимата и ключова помощ от 60 млрд. долара за Украйна." - написа той в Х. 
"Това изпраща ясен сигнал до Кремъл - тези, които вярват в свободата и хартата на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейният народ", категоричен е Мишел.