Европарламентът призова ЕС да се откаже от азерския газ

С увеличаването на вноса Азербайджан може да подава към ЕС руски газ

Снимка: архив

Снимка: архив

Европейският парламент прие резолюция, с която осъжда нарушаването на правата на човека в Азербайджан и призовава ЕС да прекрати газовата си зависимост от Баку, предаде Униан.

В документа се посочва, че в Азербайджан системно се нарушават човешките права.

Освен това европейските депутати осъждат военните действия на Азербайджан срещу Армения.

„С оглед на постоянните нарушения на правата на човека в Азербайджан и опасенията, че увеличеният внос на газ от Азербайджан в ЕС може да бъде компенсиран чрез вноса на руски газ от Баку, депутатите от ЕП призовават за прекратяване на зависимостта на ЕС от износа на газ от Азербайджан“, се казва още в резолюцията.

Европейският парламент призовава също Европейската комисия да прекрати действието на меморандума за разбирателство между ЕС и Азербайджан от 2022 г. относно стратегическото партньорство в енергетиката.

В резолюцията се отбелязва, че всяко бъдещо споразумение за партньорство между ЕС и Азербайджан трябва да зависи от освобождаването на политическите затворници, провеждането на законови реформи, подобряването на цялостната ситуация с човешките права в страната, както и от готовността за мирни преговори с Армения.

Превод Faktor.bg