Европарламентът разследва латвийска депутатка, заподозряна в шпионаж

Татяна Зданока е сътрудничила на руската ФСБ

Европейският парламент обяви, че започва разследване на латвийски депутат, обвинен в разследващ доклад в шпионаж в полза на Москва през последните две десетилетия, предаде АФП.

Според рускоезичния вестник The Insider - независимо разследващо издание, базирано в Латвия - Татяна Зданока, която се присъединява към европейския законодателен орган през 2004 г., започва да си сътрудничи с руските служби за сигурност ФСБ още на следващата година.

Обширният доклад, базиран на изтекли имейли между Зданока и предполагаемите ѝ руски ръководители, разкрива как тя е действала като "доверено лице на руското разузнаване", предоставяйки "ясни и подробни доклади" за работата си като европейски законодател.

В разследването, проведено съвместно с няколко други медии, включително шведския вестник "Експресен" и естонски уебсайт, се казва, че през целия си мандат Зданока е "открито се е застъпвала" за Москва както в Брюксел, така и в Рига.

В изтеклите имейли се споменават лични срещи в Москва или Брюксел между Зданока и руски посредник, както и искания за руско финансиране на политическата ѝ дейност както в Латвия, така и в Брюксел.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола "приема тези твърдения много сериозно и предава случая на Консултативния комитет по Кодекса за поведение", заяви говорителят на Мецола.

"Това означава, че са започнали разследвания в рамките на Европейския парламент", добави той.

Въпросът ще бъде включен и в дневния ред на срещата на 31 януари между политическите лидери на парламента.

"Отбелязваме, че за тези твърдения се съобщава в държавата членка на евродепутата вече от известно време", заяви пресслужбата на парламента и допълни "Всички членове на ЕП се подчиняват на едни и същи правила по отношение на независимостта на мандата или етиката."

В изявлението на парламента се споменаха и потенциални последващи действия от страна на родната страна на Зданока - Латвия.

Запитан за обвиненията срещу Зданока, говорителят на Кремъл ги отхвърли като политически мотивиран лов на вещици и отзвук от антикомунистическия плам от епохата на Студената война.

"Спомняте ли си маккартизма в Съединените щати?", попита Дмитрий Песков.

"Колко хора бяха арестувани тогава, хвърлени в затвора, след като бяха обвинени във връзки с комунисти или с КГБ? Това е същото нещо", допълни той.

"Ние категорично осъждаме всичко това", добави той, като заяви, че обвиненията са в разрез с "предполагаемите демократични идеали" на Европа.

Обвиненията в шпионаж идват малко повече от година след като Европейският парламент беше разтърсен от корупционния скандал "Катаргейт", в който редица европейски депутати бяха обвинени, че са получавали подкупи, за да прокарват интересите на Катар и Мароко. /БГНЕС