Европейската комисия задължи "Газпром" да не търси обезщетение от България за "Южен поток"

Руският газов монополист ще трябва да продава синьо гориво на конкурентни цени за страните от Централна и Източна Европа

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Пресслужба на ЕК

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Пресслужба на ЕК

Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". Това са част от елементите в споразумението между ЕК и "Газпром", с което компанията си спестява солидни глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС, предава БНР.

На руския монополист са наложени нови  правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на „Газпром“ да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

"С днешното решение се слага край на тази практика”, заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток".

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа. "Газпром" трябва да премахне всички наложени на клиентите му ограничения по отношение на препродажбата на газ през граница.

Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години.

От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар. От руската компания заявиха, че са доволни от постигнатото споразумение.

"Вярваме, че решенията, взети днес, са най-добрите за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“, заявиха от "Газпром" в изявление.

Със сделката "Газпром" ще избегне милиарди глоби.

"Доволни сме от решението да поемем задълженията, съобщени днес от Европейската комисия във връзка със споразумението за разследване“, пише в изявлението на "Газпром", като се цитира изпълнителния директор на компанията Александър Медведев.

"Газпром" винаги е спазвал приложимите разпоредби на законодателството на ЕС в областта на конкуренцията и отново потвърждава ангажимента си да ги спазва в бъдеще", добавя той.