Европейският съд ще се произнесе по иска срещу Русия за сваления малайзийски самолет MH17

Той беше свален от ракета, руско производство, изстреляна от сепаратисти, подкрепящи Москва

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, трябва да обяви дали ще разгледа делото на Нидерландия срещу Русия за свалянето на полет MH17 през 2014 година.

Всички 298 души на борда на самолета на Малайзийските авиолинии загинаха, когато той беше свален от ракета руско производство, изстреляна от подкрепяните от Москва украински сепаратисти.

Нидерландското правителство твърди, че руската дезинформация за ролята на Москва в инцидента е нарушение на човешките права на роднините.

Русия отрича обвиненията

Боинг 777 е летял от Амстердам за Куала Лумпур, когато е бил улучен от ракета земя-въздух през юли 2014 г. по време на конфликта между проруските бунтовници и украинските сили в украинския регион Донбас.

Нидерландия твърди, че Русия е изиграла ключова роля във въздушната катастрофа, а делото зависи от това дали Москва е имала "ефективен контрол" над района на Украйна, откъдето е била изстреляна ракетата.

На този етап ЕСПЧ ще се произнесе само дали са изпълнени критериите, за да разгледа тази жалба.

Дори и да реши да разгледа делото, може да минат години, преди да бъде издадено решение. Въпреки това, ако ЕСПЧ издаде осъдителна присъда срещу Русия, Москва може да бъде задължена да плати обезщетение на роднините на жертвите.

През септември миналата година Русия престана да бъде страна по Европейската конвенция за правата на човека, но съдът все още може да разглежда искове срещу Русия във връзка с действия до тази дата.

През ноември холандски съд в съдебния комплекс "Схипхол" призна трима мъже - двама руснаци и един украинец - за задочно виновни за убийство за участието им в свалянето на MH17.

Съдът стигна до заключението, че ракетата е била изстреляна умишлено, за да свали самолет, дори ако целта е била военна, а не гражданска.

Тримата мъже бяха осъдени на доживотен затвор, но се смята, че всички се намират в Русия.

Тъй като Москва осъди присъдата като скандална и политически мотивирана, е изключително малко вероятно те да бъдат предадени на правосъдието./БГНЕС