"Евровизия" забрани посланието на Зеленски, Лондон "разочарован"


Британското правителство отправи остри критики към европейските радио- и телевизионни оператори, които забраниха посланието на украинския президент Володимир Зеленски на финала на "Евровизия" този уикенд, тъй като се опасяваха, че събитието ще бъде политизирано.

Заради руската инвазия английският град Ливърпул е домакин на музикалната феерия в събота от името на миналогодишния победител Украйна и е украсил улиците си в жълто и синьо.

Но Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че "строги правила" не му позволяват да удовлетвори молбата на украинския лидер да говори чрез видео, като подчерта, че конкурсът е "неполитически".

"Премиерът смята, че би било подходящо президентът Зеленски да направи обръщение на събитието, и ние сме разочаровани от решението на Европейския съюз за радио и телевизия", заяви говорителят на Сунак.

"Ценностите и свободите, за които се борят президентът Зеленски и народът на Украйна, не са политически, те са фундаментални.

Самата "Евровизия" призна това миналата година, когато преустанови участието на Русия в конкурса", добави той, като отказа да каже дали Обединеното кралство ще се намеси при Би Би Си - телевизията домакин.

Организаторите на песенния фестивал може би искат да избегнат политиката, но някои от изпълнителите са се вдъхновили от актуални събития.

Участието на Украйна в конкурса на групата за електронна музика Tvorchi, "Heart of Steel", е вдъхновено от почти едномесечната съпротива, оказана от украинските бойци в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол.

Песента на Хърватия, "Mama SC!" на мустакатите Let 3, е тънко завоалирана атака срещу руския президент Владимир Путин.

Швейцарският певец Ремо Форер е избрал по-традиционно послание за мир в конкурса с участието си "Watergun".

Има и ежегодни обвинения за търговия с гласове между приятелски страни, но съ-водещият на Би Би Си Райлън Кларк защити събитието.

"Просто мисля, че Евровизия е политическа - гласове тук, гласове там. Отвътре това е най-малко политическото преживяване, което бихте могли да имате", каза той.

Суперсила

Тази седмица Зеленски заяви пред Би Би Си, че би предпочел "Евровизия" да се проведе в съседна държава.

"Изпитвам голямо уважение към Обединеното кралство и неговото общество. Това е невероятна страна", каза той.

"От самото начало моето мнение беше, че ако не можем да бъдем домакини на Евровизия, тя трябва да се проведе в някоя от държавите, които имат обща граница с нас, като Словакия, Полша или друга страна, до която нашите хора могат да достигнат лесно.

Нещо близко

Ливърпул - родината на "Бийтълс", и Би Би Си се постараха да отдадат почит на Украйна в събитията, предшестващи кулминацията на ежегодния песенен фестивал този уикенд, в който ще участват 26 държави.

Като част от събитията около "Евровизия" пристанищният град откри паметник, предназначен да бъде "символ на надеждата" за Украйна.

Алуминиевата статуя на мъж, който държи книга, от която излита гълъб с украинско знаме, е разположена в Strawberry Field - градината около дома за деца на Армията на спасението, който е дал името си на едноименния хит на Бийтълс.

"Това означава много", казва украинската модна дизайнерка Людмила Камински за цветовете в града.

Продават се шалове с послания, сред които "Украйна е моята суперсила" и "Мислех, че знам какво е храброст, но после видях Украйна".

В съботния финал е предвидено да се отдаде специална почит на Украйна, като ще се представят 11 нейни изпълнители, включително миналогодишният победител Kalush Orchestra.

По време на вечерта ще бъдат прожектирани видеоклипове, които ще представят различни части на страната.

Пълният състав на големия финал беше разкрит след втория кръг на елиминациите в четвъртък.

Последните 10 места бяха отредени за Албания, Армения, Австралия, Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Литва, Полша и Словения.

Десет държави вече се бяха класирали от полуфинала във вторник: Хърватия, Чешката република, Финландия, Израел, Молдова, Норвегия, Португалия, Сърбия, Швеция и Швейцария.

Заедно с Украйна те ще се присъединят към петте държави с най-голям принос към EBU, които се класират автоматично за финала: Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. /БГНЕС