Голям удар за ОПЕК: Евтиният руски петрол сринал до най-ниските нива вносът им за Индия

Делът на ОПЕК във вноса на петрол за Индия спадна с рекордни темпове през 2022/23 г. до най-ниското си ниво от поне 22 години насам, съобщава "Ройтерс". Причината е увеличеният внос на по-евтин руски петрол и очакванията делът на основните производители да се свие още повече през тази година.

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) - предимно от Близкия изток и Африка, отчетоха спад на дела си в петролния пазар на Индия до 59% през фискалната година до март 2023 г. в сравнение с около 72% през 2021/22 г.

През последната фискална година Русия за първи път изпревари Ирак и стана най-големият доставчик на петрол за Индия, докато Саудитска Арабия остана на трета позиция.

Делът на ОПЕК се сви, тъй като Индия, която в миналото рядко купуваше руски петрол поради високите транспортни разходи, сега е най-големият клиент за руски морски петрол, върху който Западът наложи ембарго след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г.

През 2022/23 г. Индия е доставяла около 1,6 милиона барела руски петрол на ден, или около 23% от общия ѝ внос от 4,65 милиона барела на ден.

Решението на ОПЕК и техните съюзници - група, известна като ОПЕК+, да намалят производството на петрол през май, по-късно тази година може допълнително да намали дела на ОПЕК в Индия - третият по големина вносител на петрол в света, ако руските доставки за страната останат високи.

"Руският суров петрол вече е по-евтин от подобните сортове от Близкия изток и изглежда, че ОПЕК си вреди, като намалява добива. Това допълнително ще подкопае пазарния ѝ дял в Азия", предупреди анализаторът Ехсан Ул Хак.

По-големият внос на руски петрол повишава дела на страните от Общността на независимите държави (ОНД) до рекордните 26,3% и намалява този на страните от Близкия изток и Африка до 22-годишно дъно от съответно 55% и 7,6%.

През 2021/22 г. делът на Близкия изток е 64%, а този на Африка - 13,4%. Делът на Латинска Америка спада до 15-годишно дъно от 4,9% през 2022/23 г.

Вносът на петрол в Индия през 2022/23 г. се повиши с 9% спрямо година по-рано. Причината е, че държавните рафинерии увеличиха мощностите си, за да отговорят на нарастващото местно търсене на гориво, след като частните рафинерии се насочиха към износ, вместо да продават гориво на цени под пазарните на вътрешния пазар.

Местните рафинерии са преработили общо около 6% повече суров петрол през 2022/23 г. при около 5,13 милиона барела на ден, показват данни на индийското правителство.

През март Индия е внесла близо 5 милиона барела петрол на ден - малко повече от предходния месец, като руският петрол съставлява около 36% от общия внос.

"Решението на ОПЕК за намаляване на добива помага и на Русия", посочи Хак и добави, че планираното съкращаване на доставките е повишило цени на петрола в световен мащаб и в същото време е стеснило отстъпките за руски петрол спрямо референтните сортове Брент и Дубай.

Някои руски доставки се оценяват на над 60 долара за барел - таван, наложен от страните от Г-7, Европейския съюз и Австралия, в опит да бъдат ограничени приходите на Москва.