Facebook забрани рекламите на руски държавни медии заради мръсна пропаганда

Шефовете на социалната мрежа създават специален център, който да реагира на дезинформация възможно най-бързо

Администрацията на социалната мрежа Facebook забрани на руските държавни медии да показват реклами, или да използват други методи за осигуряване на приходи, пише "Ехото на Москва". Освен това от службата за сигурност на корпорацията „Мета“, която е собственик на социалната мрежа, подчертаха, че ще продължат да следят и отстраняват материали, публикувани от руски държавни издания, проводници на кремълска пропаганда. Според шефа на сигурността на „Meta“  Натаниел Глетчър промените вече са започнали и ще продължат и днес. 

Тази нова политика на корпорация „Мета“ идва в резултат на решението на руския медиен регулатор (Роскомнадзор) да бъде ограничен частично достъпа до Facebook, след като мрежата наложи рестрикции на страницата на телевизионния канал "Звезда" и информационната агенция РИА Новости, които бяха посочени като източници на манипулации и пропаганда. Освен това акаунтите на Lenta.ru и Gazeta.Ru започнаха да получават масови известия за проверка на материали, за които ги предупреждават, че не е изключено да разпространяват невярна информация.  

Ограниченията, наложени на Facebook в Русия, според експерти могат да засегнат и социалните мрежи Instagram и WhatsApp. От друга страна руската Главна прокуратура обвини социалната мрежа Facebook, че е замесена в нарушаване на основните човешки права и свободи, които гарантират, наред с другото, свободата на медиите. 

След избухването на военни действия в Украйна шефовете на Facebook обявиха официално, че създават специален център, който да реагира на дезинформация възможно най-бързо. Материали, които според компанията не отговарят на реалността, ще бъдат сваляни, а медиите – санкционирани.

Превод: Faktor.bg