„Байкало-Амурската магистрала“ – път към бъдещето или скрит ГУЛАГ за руснаците

Строители ентусиасти, които не дочакаха комунизма

Строители ентусиасти, които не дочакаха комунизма

Преди няколко години президентът Владимир Путин гръмко обяви: „Байкало-Амурската магистрала (БАМ) е нужна в изключително висока степен за Русия“. Днес кремълският режим претворява вече думите му в дела, както по времето на комунизма. „Щастливи съветски младежи заминават с комсомолски поръчения да строят БАМ – „магистрала към комунизма“. Поради недостиг на работна ръка руското правителство обсъжда възможността да се върне към използването на затворнически труд в строителството на Байкало-Амурската магистрала (БАМ). Това позволяват съществуващите закони, които предвиждат и заплащане за положения труд по договор със затворническата администрация. “Това пише руското издание „Комерсант“. 

БАМ – магистрала за хората или яма, в която потъват парите на руснаците?

 Дълга и прокълната е историята на Байкало-Амурската магистрала. Още през 1889 г. експедиция на полковника от Генералния щаб Николай Волошинов изминава 1 000 км от Уст-Кут до р. Муи, за да направи категоричния извод, че "...строителството на железопътна линия по това направление се оказва категорично невъзможно поради технически трудности, без да посочваме и други съображения". Към идеята да се строи БАМ се връщат отново по съветско време, когато хиляди човешки животи са били погребани под асфалта на една напълно ненужна магистрала.

Днес перспективите пред Байкало-Амурската магистрала са още по-мрачни. При тази тежката демографска криза в Сибир и Далечния Изток, когато значителна част от населението се стича към европейската част на Русия, БАМ изглежда напълно ненужна. Воeнното й значение е пълен фейк, защото дори да има чисто хипотетично войната между Русия и Китай, тя ще е ракетно-ядрена, така че никакви ж. п. комуникации няма да бъдат необходими. А специалистите са категорични, че реконструкцията на БАМ може да бъде използвана единствено за изгребване на пари от държавния бюджет. И както през 30-те години на миналия век, строителството ще бъде стоварено върху раменете на войници и на затворници. Затова внушенията на Владимир Путин, „че БАМ ни е нужна в изключително висока степен“ звучат не просто абсурдно, но и цинично. Колко ли трябва да мразиш народа си, за да реанимираш една мъртва железница, строена върху костите на невинни човешки същества, за да я превърнеш в един нов ГУЛАГ?