БНТ заговори с езика на миналото – прослави комунистическата партия на Китай

Протести за човешки права в Китай

Протести за човешки права в Китай

В обедната емисия новини по БНТ1 от 29.06 2021 г., при отразяване на тържества в Пекин, гласът зад кадър заяви: „комунистическата партия издигнала една разбита от войната държава до суперсила със световно значение“. 

Има ли истина в тези думи или обществената телевизия разпространява дезинформация, неприемлива за здравия разум?

Светлина по скандалната тема хвърля д-р Данаил Брезов. Той е изпратил Открито писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и до редакционната колегия на „По света и у нас“. Писмото му е отпечатано в marginalia.bg.
Ето коментара на д-р Брезов:
„Тази безсрамна пропаганда за тоталитарен режим, който през 21-ви век още поддържа система от концлагери и провежда геноцид спрямо етнически и религиозни малцинства, подобен на този спрямо евреи в нацистка Германия, арменци в Турция, тутси в Руанда и българи в СССР, е не само крайно неуместен, но и не почива на никаква историческа истина. В действителност, тъкмо про-болшевишките терористи на Мао изтощават Китай с многогодишна гражданска война и подлагат населението на немислим за европейските разбирания терор. Повечето мащабни политики на ККП са печално свързани с милиони, или в някои случаи, десетки милиони жертви: от чистките на преврата и конфискацията на земя и имущество, до „големия скок“, довел до гладната смърт на около 30 милиона китайци, касапницата на „културната революция“, както и укриването на информация, което позволи избухването на най-голямата пандемия за последните 100 години.
Ако думите по-горе многократно са изричани, с известно основание, за нацистка Германия, но ужасите на Холокоста правят такива коментари неуместни, то колко по-чувствително трябва да бъде обществото ни в случая с Китай, при който не само че, измерен в мирновременни човешки жертви, терорът хилядократно превишава този в Третия райх, но е пълен логически и фактически абсурд да твърдим, че разбойниците, докарали в страната гражданска война, репресии и гладна смърт, са я издигнали икономически. Днес Китай действително е суперсила, но заради западните инвестиции, които през 80-те и 90-те се пренасочват от Япония, Корея и Сингапур поради вече повишения стандарт на живот в тези страни, към една изключително западнала икономически, но пък богата на евтина работна ръка територия, буквално опустошена от комунизма. Четири десетилетия по-късно, КПП е изградила с парите на Европа и САЩ инфраструктура, и вече ползва лицево разпознаване с изкуствен интелект да контролира населението си. С тях също финансира убийствата на Тянанмън, анексията на Хонг Конг, хибридните войни и шпионажа, диктаторските режими в Иран и Северна Корея, и не на последно място концлагерите за мюсюлмани в Синдзян.
Тъй като БНТ е обществена медия, финансирана с публични средства, и следователно, отчетна пред българските граждани, считам за неуместно ефирът й да се ползва за разпространяване на дезинформация, внедряване на терористични идеологии, както и пропаганда в полза на режим, обявен от Българското народно събрание за престъпен. И понеже обедната емисия на „По света и у нас“ от 29.06 2021г. нарушава и трите презумпции, Ви призовавам за ясна позиция по темата“.