Издигат паметник на Сталин: Фейк новина за демократичния свят или диагноза за руското общество

Сталин

Сталин

Почти половината руснаци смятат, че за поредната годишнина на победата във Втората световна война трябва да бъде издигнат паметник на Сталин. Това показват резултатите от проучване на социологическата агенция "Левада Център".
"За" са 48% от руснаците, а против - само 20%, оставалите нямат мнение.
Социолозите посочват, че броят на тези, които смятат, че Сталин трябва да бъде увековечен в паметник се е удвоил за десет години. Те припомнят, че през  2010 година на същия въпрос положително са отговорили едва 25%, а против са били 36%.

Защо руснаците обичат и се прекланят пред сатрапа и масов убиец или просто става дума за тежка диагноза на едни народ?

Сталин бе начело на Съветския съюз три десетилетия до смъртта си през 1953 г. При неговото управление в края на 1930-те години бяха извършени "Големите чистки" с репресии, интернирания и масови екзекуции. За демократичният свят той е един от виновниците за разпалването на Втората световна война и заедно с Хитлер са планирали завладяването и разделянето на света. Затова „възхвалата на диктатора“,  сложил под железния бутуш на СССР цяла Източна Европа, и  отговорен за безусловните престъпления на сталинизма - години, в които милиони невинни бяха избити, захвърлени в затворите, заточени в Сибир, звучи като фейк новина, която не е просто неприемлива, а арогантна и дори цинична.
 
Не такава е „истината“ обаче за руския народ. Желанието да бъде издигнат паметник на диктатора и сатрапа Сталин  може да бъде наречено диагноза на руското обществото, което сякаш и днес продължава да вижда в него „бащата на нацията“ и „победител“ във Великата отечествена война. Само така бихме могли да коментираме данните от социологическите проучвания, направени от агенция „Левада Център“ съответно през 2019 и 2021 година.
Резултатите са близки, като около 51% от участниците в анкетите  са обявили, че се отнасят към Сталин с "уважение", "адмирация" или "симпатия".
Само 9% са изразили "неприязън" или "омраза" към Сталин, а 26 процента са отговорили, че той им е безразличен. Според социолозите тези резултати на одобрение към диктатора са най-високите за последните 20 години.
Тези нагласи напълно кореспондират с позициите на руския президент Владимир Путин, който нееднократно е изразявал своето възхищение от съветския диктатор. Дори казва, че се гордее с това, че неговият дядо е бил готвач при Йосиф Висарионович, отбелязвайки го като много знаменателен факт в биографията си. 
„Путин просто боготвори Сталин.", казва в едно интервю за „Украйна 24“ експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвил.
Нещо повече – в някои от руските църкви Сталин е изографисван на икони и стенописи, а руският патриарх Кирил (Гундяев) подминава това цинично езичество с мълчание и дори одобрява появата на лика му в православни храмове на Русия.