Мръсна руска дезинформация: Полша иска част от Украйна, органи на украински деца се продават в Европа

Прокремълската екосистема за манипулиране на информацията отново работи на пълни обороти, залагайки на някои изтъркани наративи, но също така и въвеждайки няколко нови нюанса. През последните седмици в списъка с мишените ясно се открои Полша, съобщава EUvsDisinfo.

Първо, множество прокремълски издания заявиха, че Полша (един от най-верните поддръжници на Украйна и основен агитатор за налагане на строги санкции срещу Русия) е формирала международен корпус за окупация на Западна Украйна. Този дезинформационен наратив за предполагаемите полски имперски амбиции е повтаряща се тема в реториката на Кремъл, която има за цел да оправдае агресивната война на Русия срещу Украйна. Проруските пропагандисти са използвали този разказ в няколко различни и понякога противоречиви форми, включително чрез твърдения, че Полша иска или да създаде марионетна проксидържава в Западна Украйна, или да анексира тези територии, или че всъщност президентът Зеленски иска да отстъпи тази земя.

На друг фронт полската версия на Sputnik се опита да представи полските власти като фашисти. Това се случи, след като на 29 април полската полиция влезе в бившата сграда на средно училище, управлявана от руското посолство във Варшава. Факт е, че руските дипломати нямат законни права да използват тази сграда, както е постановено от полски съд. В една от стаите в това училище имаше бюст на Йосиф Сталин, което противоречи на закона, забраняващ тоталитарната пропаганда в Полша.

За капак полският Sputnik лансира тезата, че няма смисъл да се поддържат дипломатически отношения с Полша. Бяха изречени и думите, че „тази държава не трябва да съществува за Русия, докато на власт са само русофоби“ и че „полските наемници“ в Украйна трябва да бъдат „безмилостно унищожени като смрадливи плъхове“. За да поставим това в перспектива: това не бяха думи на редактор на полскоезичната версия на Sputnik, те дойдоха от бившия президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за национална сигурност на Русия.

Дезинформационна атака от Кремъл имаше и срещу Германия. В Телеграм беше публикувано съобщение в прокремълски канал, че на покрива на Райхстага се вее съветско знаме. Качени бяха и два видеоклипа, както и две снимки. Каналът цитира неназована „германска социална медия“, но нито една местна медия не бе публикувала подобно съдържание. Само в рамките на час същите снимки и клипове бяха препубликувани в близо 30 канала в Телеграм, генерирайки над 700 000 гледания. По-късно бяха препечатани и в контролирани от Кремъл издания, включително RT, „Московский комсомолец” и News Front.

Пресслужбата на Бундестага посочи, че става дума за фалшификат. Освен това времето и растителността в снимките и видеоклиповете не съответстват на метеорологичните условия в Берлин на датата (8 май, ден преди чествания в Русия Ден на победата над нацизма), на която се появява фалшивата новина. В един от видеоклиповете знамето има ясни признаци, че е компютърно генерирано изображение.

През изминалите дни имаше и други случаи на прокремълска дезинформация. Руски източници опитаха да заблудят обществеността, че въоръжените сили на Литва планират да вкарат в армията 12 годишни лица, както и че органите на изчезнали украински деца се търгуват на черния пазар в Европа. Последното съобщение бе публикувано от добре известната със своята дезинформационна стратегия телевизия Цариград. Тази лъжа цели да дискредитира Украйна, докато самата Русия отвлича хиляди деца от Украйна, след което ги подлага на промиване на мозъците в опит да заличи тяхната идентичност, пишат Факти.бг.