Ще спасят ли руските туристи и лозунги от времето на комунизма летния сезон в България?

Снимка: Нова ТВ

Снимка: Нова ТВ

„Геополитическата обстановка с Русия е нажежена, но не бива да забравяме, че руските туристи са едни от най-благодатните в икономически аспект и са много важни за нас. Те обичат българското Черноморие, не стоят по хотелите, инвестират допълнително в екскурзии и други забавления“, пропагандират ръководители на асоциациите в туристически бранш у нас.  
„Властите незабавно трябва да излязат с позиция, че страната ни се отваря към туристическите пазари на Русия, Беларус и Казахстан. И да започне да издава входящи визи за техните граждани, така че при отваряне на границите да имаме сигурен туристически поток, който да ни гарантира един успешен летен сезон“, настояват туроператори, хотелиери и ресторантьори.

Могат ли наистина руските туристи да ни гарантират успешен летен сезон или това е първоаприлска шега?

Идилията с руски туристи много напомнят посланията на сдружените хотелиери още от времето на соца - 60-те и 70-те години на миналия век. Но от тогава в Черно море изтече доста вода и настъпиха сериозни промени в туристическия бранш. А истинската картинка вече е съвсем различна, особено след Ковид-пандемията, която удари целия свят.
Актуални данни за развитието на туризма у нас през последните 2 години показват, че Румъния е най-големият пазар за туризма по българското Черноморие. Факт е, че и тази година румънски туристи започнаха да пълнят хотелите в „Слънчев бряг“ след отпадането на PCR тестовете от 27 май, давайки сериозен старт на летния сезон. Не е тайна, че годишно повече от 1 милион румънци почиват в българските курорти. И колкото да не се харесва на някои отговорни фактори, туристическият сезон у нас през 2020 години бе спасен не от руските, а румънските туристи. 
И още: от 30 май България влезе в Зеления списък на Германия, след като институтът „Роберт Кох“ извади страната ни от списъка на рисковите зони за пътуване. А това обещава не само редовни полети, но и възможност отново да привлечем германците да почиват на нашето Черноморие, стига  туроператорите ни да имат във Федералната република по-рано сключени договори.

Освен това в  класацията на чуждестранните туристи у нас след Румъния следват Сърбия, Украйна, Гърция, Германия, Северна Македония и Полша. Туристите от другите европейски и неевропейски държави са пренебрежимо малко. Дори от лелеяната Русия  туристическият „поток“ е достигнал скромната кота от 1 254 души. Колкото да напълнят четири-пет по-големички хотела на „Слънчев бряг“.
В тази връзка внушенията на шефове в туризма, че „острите изказвания срещу Русия“ ще провалят летния сезон у нас са меко казано несериозни. Защото за голяма част от бранша разнопосочната информация за руските туристи се оказа първоаприлска шега, тъй като Русия все още не е свалила забраната за пътуване до България. А воплите на туристическия бранш „да си върнем руските туристи“ защото „Русия е наш стратегически партньор“ звучат като фейк , тъй като едва ли страна, посочила България за свой противник заедно с другите държави в „агресора НАТО“, е готова да спасява родния ни туризъм, нищо че от туристическия бранш тръпнат в очакване на повече „братушки“.