Скандал – почита ли Германия жертвите украинци във Втората световна война?

Немският президент Франк-Валтер Щайнмайер „изкривява историческите факти“, а отношението му към украинските жертви във Втората световна война не е подобаващо уважително. Освен това германският парламент отказва да издигне в Берлин паметник на украинците, загинали по време на Световната война.

Това е заявил посланикът на Украйна в Берлин - Андрий Мелник в отговор на изявление на Щайнмайер, в което той отбелязва, че „20 милиона съветски граждани са загинали в резултат на агресията на нацистка Германия.“

Каква е истината за почитта към украинските войни в Германия?

Германското външно министерство светкавично реагира, изразявайки огромна изненадата от изказването на посланик Мелник по повод отношението на Германия към загиналите във Втората световна война украинци. Това става ясно от изявление на официалния представител на ведомството Мария Адебар, цитирана от „Известие“. Макар, че отказва да коментира казаното от украинския дипломат, тя намеква, че става дума за неверни внушения, които нямат нищо общо с действителността.

„…Искам да разкажа нещо за подтекста на тази ситуация, защото тя ни засяга. Министерство на външните работи на Федерална република Германия е част от Асоциацията за подкрепа на музея Берлин-Карлсорст. Членове на тази организация са още 17 организации от Германия, Русия, Украйна, Беларус, включително Националния исторически музей на Украйна за Втората световна война“, подчерта Адебар.

Тя изтъква още, че на тържествената церемония в музея, където ще бъде открита изложба, посветена на съдбата на съветските военнопленници, в това число и украинци, в нацистка Германия, са поканени посланиците на всички страни, които някога са били част от бившия СССР, респективно и посланикът на Украйна Андрий Мелник. 

В този контекст изявленията на украинския дипломат звучат не просто неуместно. Подобни неверни твърдения могат да доведат до трусове в отношенията между двете страни, което в стратегически план не е в ничий интерес, особено за Украйна, а обслужва единствено интереси на режима на Владимир Путин. 

Любопитен факт е, че в България новината се появява в двуезичното издание „Русия днес“, издавано от Светлана Шаренкова - видна русофилка, близка до БСП и руския посланик Митрофанова. В тези среди украинската кауза винаги се разглежда през призмата на Кремъл, а  изявления като тези на посланика на Украйна в Берлин - Андрий Мелник, всяват недоверие между Украйна и западните й партньори, част от които е и Германия.