Зад заплахата от НАТО и САЩ Русия прикрива истинската си същност на агресор

Рябков бълнува, че враговете им се готвят за военен конфликт в Черно море

парад на руски военни кораби

парад на руски военни кораби

Вашингтон и Лондон създават напрежение в Черно море, в нежеланието си да приемат, че Крим е част от Русия…Отричайки реалността, те се опитват да провокират конфликт. Това са руски териториални води, това е нашата граница. Мога да потвърдя, че ще я защитаваме с всички възможни средства, включително и с военна сила". Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Високопоставеният руски представител направи тези изявления, след като бяха произведени няколко изстрела от страна на Русия в близост до британския разрушител Defender, плаващ край бреговете на Крим, за да го накара да напусне руските териториални води. Москва предупреди Великобритания, че ще бомбардира кораби на британския военноморски флот, ако извършат още една провокация във водите край анексирания от Русия полуостров.

Кой действително създава напрежение в Черно море и от какво се страхува Русия?

Русия възприема Крим като част от територията си, след като го анексира през 2014 година с военна сила и фалшив референдум. Международната общност обаче смята Крим за част от Украйна. Отстоявайки тази своя позиция Великобритания отхвърли руската версия за случилото се в акваторията на Черно море, отбелязва Ройтерс. 

По информация на кореспондентът на БиБиСи Джонатан Бил британският кораб се е намирал в пределите на 12-милната крайбрежна зона, която от гледна точка на международното морско право е в украински териториални води. По радиото излъчвали предупреждения за откриване на огън. В небето кръжели двайсет бойни самолета на руските военно-космически сили. Надалеч отеквали гърмежи.

Факт е, че руските власти редовно съобщават за провеждането на продължителни учения в акваторията на Крим с цел да сплашат военноморските сили на държавите от НАТО, които Русия официално обяви като свой най-голям враг. При тези обстоятелства Алиансът не би могъл да остане пасивен, защото като военно-отбранителен съюз основната му задача е да пази границите на страните членки на НАТО от евентуални заплахи и да възпира Русия от агресивни действия, в това число и към нейните съседи от Черноморския регион. А демонстрацията на непризнаването на анексията на Крим от Москва е ключова част от черноморската стратегия на Алианса, разработена след 2014-а година, което предполага постоянно присъствие в региона на натовски кораби. 

Идеята обаче, че членки на Алианса имат амбиции да предизвикат военен конфликт е само в болните мозъци на руските военни и представителите на властта. Това, че Украйна вече е много близо до статута на „глобален партньор" на Алианса, какъвто имат например страни като Австралия, Южна Корея и Йордания, предизвиква особено голямо раздразнение в Кремъл. Още повече, че Киев започна мащабна програма по модернизацията на флота. Независимо от показната акция на руснаците по отношение на британския разрушител, Кремъл е разтревожен и заради това, че макар Русия да сложи ръка на Крим и военната база в Севастопол, това не компенсира изоставането на руския флот от американския. САЩ са в състояние ефективно да използват военноморската си мощ и да демонстрират присъствие из целия световен океан за разлика от Русия, която няма никакви шансове да промени това дори в средносрочен план. Путин и обкръжението му си дава реално сметка, че ако продължат да гонят натовски кораби може да се стигне до военен сблъсък, а руското ръководство няма да спре, за да не демонстрира слабост. И тогава не НАТО, а Русия реално ще предизвика военен конфликт, който може да вземе и жертви. Затова както не веднъж се е случвало режимът в Кремъл прибягва до неадекватни решения и използва пропагандни тези, че НАТО и САЩ  са реална заплаха за сигурността, за да прикрие истинската същност на Русия – на страна агресор, която няма да се поколебае да предизвика военен сблъсък, внушавайки на света, че някой нарушава нейния суверенитет.