Защо БНТ пусна партенката, че българите в Сърбия ще загубят статут на национално млацинство

Зденка Тодорова, Западни покрайнини, посещение на Кирил Петков в Сърбия, национално малцинство, БНТ, фейк, манипулации

Зденка Тодорова, Западни покрайнини, посещение на Кирил Петков в Сърбия, национално малцинство, БНТ, фейк, манипулации

Зденка Тодорова

В предаването "По света и у нас"
на 8 февруари 2022 г., кореспондентът на БНТ, Александър Марков, който отразяваше посещението на премиера Кирил Петков в Белград, заяви следното: "Тази година предстои преброяване на населението в Сърбия. Ако българите, които към момента са към 18 000 паднат под 12 000 ще загубят статут на национално малцинство".
Тази реплика предизвика шок сред българите както в Западните покрайнини, така и в България. Първоначално и аз се стреснах, след което разгледах законите на Република Сърбия и международните такива, които регламентират правата на националните малцинства. Никъде обаче не намерих подобно твърдение защото правата на едно национално малцинство не зависят от неговия брой, а от неговия статут регламентиран със законите на страната и с международните такива.
Като правозащитничка и журналистка, която 30 години се занимавам с положението и правата на българското национално малцинство

винаги съм проверявала фактите

преди да кажа или напиша нещо подобно особено когато става дума за правата и положението на българското национално малцинство в Сърбия. 
Затова на 9 февруари написах писмо и го изпратих по мейл до БНТ с питане: кой е източникът на тази взривоопасна информация? Отговор до момента не получих.
Също така припомням на редколегията на новините на БНТ законите на Република Сърбия, в които са регламентирани правата на националните малцинства и никъде не пише, че правата зависят от бройката.

Правата на българското национално малцинство са залегнали в Конституцията на Република Сърбия:
- Закона за защита правата и свободите на националните малцинства
– Закона за защита служебната употреба на малцинствените езици.

Сърбия е ратифицирала Рамковата конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства
В Момента води преговори с Европейския съюз и глава 23 е свързана с правата на националните малцинства.
След като не получих отговор от БНТ, реших да реагирам публично и по този начин.
А що се касае до снимките които публикувам към текста, те са на Цариброд и Босилеград, градовете и общините в които живеят не бройки а хора, българи със статут на национално малцинство.